Biomarkers voorspellen verloop Alzheimer

AlzheimerDe verhouding tussen twee biomarkers in hersenvocht voorspelt hoe snel de ziekte van Alzheimer zich ontwikkelt. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Alzheimercentrum VUmc. Bij Alzheimerpatiënten met een lage waarde van deze verhouding ontwikkelt de ziekte zich sneller. Het onderzoek van het Alzheimercentrum VUmc werd uitgevoerd door Maartje Kester en is gepubliceerd in het vooraanstaande blad Neurology.

Biomarkers
Biomarkers zijn eiwitten in hersenvocht, die gebruikt kunnen worden om de diagnose ziekte van Alzheimer met meer zekerheid te stellen. De biomarkers zeggen iets over de mate van neerslag van eiwitten in de hersenen en de schade aan hersencellen. Via een simpele ruggenprik kan de concentratie van deze biomarkers worden vastgesteld.

Verloop voorspellen
De ziekte van Alzheimer verloopt bij de ene patiënt sneller dat bij de ander. Hoe beter het verloop voorspeld kan worden, hoe beter de patiënt en zijn omgeving zich daarop kan voorbereiden en maatregelen kan nemen. De onzekerheid over de toekomst kan daarmee verminderd worden. Daarnaast kan het onderzoek van Kester een belangrijke bijdrage leveren aan het begrijpen van de ziekte van Alzheimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.