Medicijnen kopen via internet risicovol

medicijnenConsumenten die zonder recept van een arts via internet medicijnen kopen, lopen grote gezondheidsrisico’s en bovendien zijn er financiële gevaren. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond, in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid en het RIVM.

Uit het onderzoek blijkt onder meer dat de dosering van de werkzame stof in veel gevallen niet klopt en soms zijn de geneesmiddelen vervuild met stoffen die er niet in thuis horen.

Het is eenvoudig om zonder recept aan zware medicijnen te komen. De Consumentenbond zocht via Google naar geneesmiddelen waarvan bekend is dat ze vaak via internet worden gekocht, zoals slaap- en kalmeringsmiddelen, Viagra, antidepressiva, spierversterkers en vermageringsmiddelen. Dat leidde tot 82 bestellingen bij diverse buitenlandse websites, waarvan er 35 (43%) nooit zijn geleverd.

Veel van de via internet bestelde medicijnen zijn vervalst. Soms bleek dat al doorat de pillen of de verpakking anders waren. Daarnaast bleek uit laboratoriumonderzoek dat bij eenderde van de ontvangen bestellingen de hoeveelheid werkzame stof meer dan 10% afweek van de hoeveelheid die erin hoort te zitten. En in zes gevallen (13%) bevatte het medicijn ook werkzame stoffen die er niet in thuis horen. Mensen weten dus niet wat ze precies slikken en dat kan levensgevaarlijk zijn, aldus de Consumentenbond.
[Consumentenbond]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.