Leukemie wordt niet veroorzaakt door het Epstein-Barr virus virale eiwit BILF1

Het is uitgesloten dat leukemie wordt veroorzaakt door het Epstein-Barr virus virale eiwit BILF1. Dit is een van de conclusies uit het promotieonderzoek van David Maussang-Detaille aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Virussen vormen dagelijks een bedreiging voor onze gezondheid. Het overgrote deel van de mensheid is geïnfecteerd met humane herpesvirussen, zoals het humane cytomegalovirus (HCMV) en het Epstein-Barr virus (EBV). De aanwezigheid van deze latente, ofwel slapende virussen, heeft over het algemeen geen nadelige gevolgen. Bij mensen met een verlaagd immuunsysteem kunnen serieuze ziektebeelden zich echter wel ontwikkelen. HCMV- en EBV-virussen zijn in het bijzonder gevaarlijk voor foetussen, AIDS-patiënten en patiënten die een transplantatie hebben ondergaan. EBV kan leukemie en lymfomen veroorzaken en HCMV-infectie kan uiteindelijk leiden tot dikke darmkanker of hersentumoren. Na het infecteren van een mens zijn verscheidene eiwitten die worden aangemaakt door virussen in de geïnfecteerde cellen te detecteren. Voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen tegen virussen is het van belang te weten hoe bepaalde virale eiwitten bijdragen aan ziektebeelden.

Het onderzoek van Maussang-Detaille is gericht op twee van die virale eiwitten, te weten US28 van het HCMV en BILF1 van het EBV. In zijn proefschrift beschrijft hij dat BILF1 niet betrokken is bij cellulaire ontwikkeling (af te leiden uit in vivo studies).  Hierdoor is het uitgesloten dat leukemie wordt veroorzaakt door het EBV virale eiwit BILF1. Met verscheidene in vitro en in vivo studies, vond hij dat het HCMV gecodeerde eiwit US28 ongecontroleerde celgroei, de uitscheiding van eiwitten en andere factoren die betrokken zijn bij de ontwikkeling van verschillende soorten kankers kan bevorderen. Bovendien laat hij zien dat het virale US28 eiwit tumoren in muizen laat groeien. Deze experimenten duiden erop dat US28 belangrijk kan zijn bij het veroorzaken van HCMV-gerelateerde kankers.

Promotie D.A.B. Maussang-Detaille
02-10-2009, 13.45 uur
Onderzoek naar virale eiwitten
Promotor: prof.dr. M.J. Smit
Faculteit der Exacte Wetenschappen, Vrije Universiteit Amsterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.