ADHD-ers relatief vaker te dik of drugsverslaafd

ADHDMensen met ADHD kampen relatief vaker met overgewicht en drugsverslaving. Dat is de conclusie van een Amerikaans wetenschappelijk onderzoek. Daaruit bleek dat mensen met ADHD een ontwricht belonings- en motivatiecentrum hebben door een tekort aan 2 bepaalde eiwitten. Deze zijn verantwoordelijk voor de aanmaak en transport van dopamine. Eiwitten zijn voedingsstoffen die van essentieel belang zijn voor motivatie en beloning Volgens onderzoeker Nora Volkow van het Brookhaven National Laboratory zouden mensen die dit eiwittekort hebben – al dan niet bewust – extra eten of drugs gebruiken omdat ze dat ontwrichte systeem willen compenseren.

Voor het onderzoek werd van 53 ADHD-patiënten en 44 volwassenen zonder ADHD een hersenscan gemaakt waaruit Volkow haar conclusies trok. Daarbij werd een kleurstof toegediend die de twee eiwitten zichtbaar maakte op de scan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.