Waarschuwing voor verkeerd gebruik propofol in ziekenhuizen

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) waarschuwt ziekenhuizen voor de risico’s op infecties bij verkeerd gebruik van propofol op operatiekamers. De IGZ stuurde deze week hierover een circulaire aan alle ziekenhuizen en apotheken.

Propofol is een verdovings- of kalmeringsmiddel dat per injectie wordt toegediend. Het geneesmiddel is erg vatbaar voor bacteriën. Daarom moet het direct na het aanprikken van de injectieflacons of het openen van ampullen worden toegediend, zoals op de bijsluiter staat vermeld. Een eventueel restant moet worden vernietigd. Als dit niet gebeurt en een injectieflacon meerdere malen wordt aangeprikt, dan kan dat leiden tot infecties bij patiënten.

Aanleiding voor deze waarschuwing is onderzoek naar een calamiteit waarbij meerdere patiënten in een reeks van operaties ziek werden als gevolg van een infectie. Uit analyses blijkt een oorzakelijk verband tussen deze infecties en verkeerd gebruik van flacons propofol op de operatiekamer.

De inspectie wil onzorgvuldig gebruik van flacons propofol in andere ziekenhuizen voorkómen en tegelijkertijd het belang van zorgvuldige naleving van toedieninginstructies van geregistreerde geneesmiddelen onderstrepen. De inspectie adviseert ziekenhuizen daarom hun assortiment aan propofol-producten af te stemmen op de patiëntenpopulatie en de te verrichten ingrepen; dit is goed mogelijk omdat het geneesmiddel in verschillende vormen, sterktes en hoeveelheden op de markt is. Daarnaast wil de inspectie dat ziekenhuizen protocollair vastleggen hoe hun zorgverleners met dit geneesmiddel moeten omgaan en zich daarbij baseren op informatie van de registratiehouder / fabrikant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.