Sneller bestralen bij longkanker

LongenDe wachttijd kort houden en radiotherapie snel starten zijn aanbevelingen uit het proefschrift van Sherif El Sharouni van de Universiteit Utrecht.

Het proefschrift van El Sharouni gaat over de behandeling van inoperabele niet-kleincellig longkanker in stadium III en kleincellig longkanker, limited disease. Hij onderzocht de invloed van de wachttijd, de tijd tussen chemotherapie en daaropvolgende radiotherapie, op de groeisnelheid van tumoren.

Wachtperiode
De gemiddelde wachtperiode was 80,3 dagen. In deze periode nam het tumorvolume met een factor 6 toe. El Sharouni zag dat de behaalde winst met chemotherapie op de verkleining van de tumor teniet werd gedaan. Bij de vorm van longkanker die hij onderzocht ontstaan tumoren met een volume van meer dan 100 kubieke centimeter.

Controle
Controle van dat soort tumoren met normale radiotherapie is vrijwel onmogelijk. Het relatief lange tijdsinterval tussen chemo- en radiotherapie had dus een desastreus effect op lokale controle en overleving. El Sharouni adviseert om de wachttijd zo kort mogelijk te houden en radiotherapie binnen twee tot drie weken na de laatste chemotherapie cyclus te starten.
[Universiteit Utrecht]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.