Geneesmiddelen Kuvan en Qlaira in basispakket

QlairaKuvan – een geneesmiddel voor patiënten met stofwisselingsziektes – moet worden opgenomen in het geneesmiddelenvergoedingsysteem (GVS). Ook het geneesmiddel Qlaira – een vierfasen anticonceptiepil – moet voortaan worden vergoed. Dit adviseert het College voor zorgverzekeringen (CVZ) aan minister Klink van VWS.

Kuvan is geregistreerd voor de behandeling van patiënten met ernstige stofwisselingsaandoeningen. Deze patiënten hebben te veel fenylalanine (een aminozuur) in hun bloed en moeten zich aan een zeer streng, eiwitarm dieet houden om de gevolgen van hun ziekte te beperken. Patiënten die iets afwijken van het dieet, lopen beschadigingen aan het zenuwstelsel op, die uiteindelijk leiden tot ernstige hersenschade. Volgens het CVZ is de therapeutische meerwaarde van Kuvan aangetoond. Het geneesmiddel verlaagt de fenylalanineconcentratie in het bloed, waardoor het niet catastrofaal is als patiënten toch wat verkeerde eiwitten binnenkrijgen. Hierdoor is het dieet beter vol te houden.

Ook adviseert het CVZ om Qlaira op te nemen in het pakket. Het CVZ heeft onderzocht of de anticonceptiepil dezelfde werking (therapeutische waarde) heeft als de anticonceptiepillen die al in het basispakket zijn opgenomen. Het CVZ concludeert dat dat het geval is. Qlaira is de eerste vierfasen anticonceptiepil. Dat wil zeggen dat er in vier fasen een wisselende dosis hormonen in de pil is opgenomen. Het doel daarvan is dat op die manier de maandelijkse cyclus in de buurt komt van de natuurlijke cyclus die een vrouw doorloopt, die geen anticonceptiemiddel gebruikt.

Geneesmiddelenbeoordeling CVZ
Een van de taken van het CVZ is om de minister van VWS te adviseren over opname van geneesmiddelen in het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Om te beoordelen of geneesmiddelen voor vergoeding in aanmerking komen, heeft het CVZ de Commissie Farmaceutische Hulp (CFH) ingesteld. Deze commissie bestaat uit externe, onafhankelijke deskundigen. De CFH kijkt onder meer naar de werkzaamheid, effectiviteit en bijwerkingen van geneesmiddelen. Vervolgens brengt het CVZ een advies uit aan de minister, die een besluit neemt over opname van het geneesmiddel in het basispakket (GVS).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.