Nederlander onderschat belang van een goede spijsvertering

Wereld SpijsverteringsdagOm mensen meer bewust te maken van hun spijsvertering is 29 mei uitgeroepen tot de Wereld Spijsverteringsdag. Deze dag is een initiatief van de WGO en wordt dit jaar voor het eerst in Nederland onder de aandacht gebracht. Danone steunt de WGO wereldwijd bij het verkondigen van deze boodschap. Emeritus Professor G.N.J. Tytgat, voorheen president van de WGO en nog steeds deel uitmakend van WGO Executive Committee, zegt over de zorg voor een goede spijsvertering: “Voeding is van uitzonderlijk belang voor ons aller gezondheid en daaraan gekoppeld onze kwaliteit van leven. Suboptimale, ontoereikende tot slechte voeding dragen in belangrijke mate bij aan het ontstaan van allerlei ziekten. Hoewel in Nederland er al veel aandacht is voor een gezonde leefstijl, hebben veel Nederlanders regelmatig last van spijsverteringsongemakken waarop vaak geen actie wordt ondernomen. Om mensen één maal per jaar extra stil te laten staan bij het belang van een goed werkende spijsvertering en de gevolgen van verwaarlozing van deze klachten hebben de Wereld Spijsverteringsdag in het leven geroepen”.

Lenny Versteegden, diëtiste en verbonden aan de Wereld Spijsverteringsdag: “Wat je eet is van invloed op de gezondheid van je maag en darmen: je spijsvertering verwerkt wat je eet en drinkt. Gezonde leefgewoonten helpen bij een soepele stoelgang en goede spijsvertering. Vezels, water én beweging gaan hierbij hand in hand.”

Nationale Spijsverteringsonderzoek
Nederlanders geven veel om hun gezondheid. Ze doen er alles aan om zo lang mogelijk gezond te blijven en om lekker in hun vel te zitten. Gezond leven wordt hierbij voornamelijk geassocieerd met gezond eten (57%), bewegen (13%), rust (11%) en voldoende drinken (5%). Daarnaast vinden veel Nederlanders dat hun spijsvertering goed is en geven zij aan dat dit er aan bijdraagt dat zij goed in hun vel zitten. Opvallend genoeg hebben zij vaak wel degelijk last van ongemakken als diarree, winderigheid of een opgeblazen gevoel. Door de perceptie van een goede spijsvertering wordt hier vaak weinig bewust actie op ondernomen. Vrouwen hebben overigens vaker klachten dan mannen maar ondernemen dan wel eerder actie om de symptomen te bestrijden.

Snel toiletbezoek maar toch even nadenken
Stoelgang is het laatste gedeelte van de spijsvertering. Veel deelnemers aan het onderzoek doen dagelijks een grote boodschap en zijn eigenlijk zeer tevreden over de eigen stoelgang. Wel is uit het onderzoek een aantal opmerkelijke feiten aan het licht gekomen. Zo is het belangrijk dat het eigen ritme gevolgd kan worden (86%). Ook is een schoon toilet essentieel, hoewel ook zacht toiletpapier en rustig kunnen zitten belangrijk zijn. Op het toilet wordt dan het liefst iets gelezen (37%) of lekker rustig nagedacht (38%).Toch staan de meeste Nederlanders binnen vijf minuten alweer op de gang (74%). Dan hebben we wel nog even achterom gekeken naar het eindproduct. Veel van de spijsverteringsongemakken die men ervaart hebben te maken met stoelgang (diarree of trage stoelgang, winderigheid en een opgeblazen gevoel). Belangrijke oorzaken hiervoor zijn: niet voldoende drinken, vakantie of een ander leefritme dan normaal. Het zijn problemen waar de Nederlanders in het dagelijks leven zich niet door laten belemmeren, maar die wel een ongemak worden gevonden. Dit is een klacht waarover we niet praten, want over kleine ongemakken (en daar valt stoelgang onder) zeuren bijna 9 op de 10 mensen niet.

Danone ondersteunt de Wereld Spijsverteringsdag om het belang van een goede spijsvertering bij zoveel mogelijk Nederlanders onder de aandacht te brengen. Bewustwording van wat mensen zelf kunnen doen en het bespreekbaar maken van taboes rondom spijsverteringsproblemen zijn hierbij erg belangrijk. Dit initiatief past goed bij het feit dat Danone gezondheid een belangrijke rol toekent: bij haar innovaties in voeding (zoals Activia yoghurt, voor het verbeteren van een trage stoelgang), maar ook bij het ondersteunen van initiatieven, mensen en organisaties die zich inzetten voor onderzoek naar oplossingen voor een betere gezondheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.