Fouten bij zelfcontrole glucosewaarde voorkomen

Diabetes bloedsuikertestVertrouwt u blindelings op de uitslag van uw bloedglucosemeter? Meestal zal dit goed zijn, maar het blijkt dat mensen regelmatig fouten maken bij het meten van hun bloedglucosewaarde. Een foute uitslag kan ertoe leiden dat u een verkeerde beslissing neemt, bijvoorbeeld dat u te veel of te weinig insuline toedient.

Om mensen met diabetes te informeren over het juiste gebruik van hun bloedglucosemeter zijn Diagned (Diagnostica Associatie Nederland) en de EADV (de beroepsorganisatie voor diabetesverpleegkundigen) een voorlichtingscampagne begonnen.

De problemen rondom het meten worden vooral veroorzaakt door het niet correct uitvoeren van de handelingen die gedaan moeten worden vóór het meten. Te denken valt aan: het niet of onvoldoende wassen van de handen, onjuist bewaren van de teststrips, testen met verlopen strips, niet vervangen van de lancet of het onjuist instellen van de prikpen.

Meer weten?
Vraag naar de voorlichtingskaart “wat u niet moet vergeten als u glucose gaat meten” bij uw diabetesverpleegkundige of praktijkondersteuner.
[Bloedsuiker]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.