Belg gebruikt te weinig zonnecrème

AftersunIn Test-Gezondheid van juni 2009 publiceert Test-Aankoop de resultaten van een vergelijkende test van zonnebrandmiddelen. Aangezien deze zowat allemaal doeltreffend bleken, maakt het volgens de consumentenorganisatie niet zoveel uit welk merk de gebruiker kiest: als hij maar genoeg zonnecrème gebruikt met de juiste beschermingsfactor. Dat gebeurt echter veel te weinig. Uit de enquête die Test-Aankoop eveneens hield in dit kader, blijkt immers dat amper 6 op 10 Belgen geregeld zonnecrème gebruiken. Bovendien kiest 38 % van hen een te lage beschermingsfactor. Met de zomer voor de deur wil Test-Aankoop daarom nogmaals drukken op het belang van een goede zonnebescherming.

Nieuws onder de zon?
Enerzijds evalueerde Test-Aankoop 18 zonnebrandmiddelen met beschermingsfactor 15 of 20. Anderzijds hield de consumentenorganisatie een enquête over het gebruik van zonnecrème. De gepubliceerde resultaten zijn gebaseerd op de antwoorden van 781 Belgische respondenten, representatief voor de bevolking qua leeftijd (18-64 j.), geslacht en regio.

Veel vaker zonnecrème gebruiken
Het belang van een zonnebrandmiddel wordt flink onderschat: amper 6 op 10 Belgen gebruiken geregeld zonnecrème. Degenen die dat nooit doen, geven in 1 op 3 gevallen als voornaamste reden nooit in de zon te komen. Maar bijna even vaak geven ze er gewoon niet om! 18 % vindt zijn huid donker genoeg om het zonder bescherming te stellen.

Bovendien lijkt de misvatting te heersen dat zonnecrème alleen nodig is voor zonnekloppers. Terwijl ruim 9 op de 10 zonnecrèmegebruikers zich insmeren tijdens het zonnebaden, doen ze dat tijdens bergwandelingen of sneeuwsport veel minder. Bij andere buitensporten smeert slechts de helft van de zonnecrèmegebruikers zich in en tijdens een zonnige stadswandeling denkt amper 1 op 3 daaraan. Overigens smeert maar 1 gebruiker op 3 zich ook herhaaldelijk in, terwijl het nochtans aangeraden is dat om de twee uur en telkens na het zwemmen te doen.

Meer dan 1 op 3 kiest te lage beschermingsfactor
Hoewel de Belg in de eerste plaats een zonnebrandmiddel kiest op basis van de beschermingsfactor, weet 59 % van de gebruikers niet waarvoor die precies staat. Het is dan ook niet verwonderlijk dat maar 44 % de gepaste en 38 % een te lage factor kiest. Ruim twee derde van de zonnecrèmegebruikers denkt ingesmeerd echter langer beschermd te zijn tegen zonnebrand dan voor zijn huidtype het geval is. Slechts 1 op 5 schat die tijd correct in.

Alle geteste zonnecrèmes, ook de voordeligste, zijn doeltreffend, als men genoeg gebruikt
17 van de 18 zonnebrandmiddelen die Test-Aankoop evalueerde, bieden voldoende bescherming tegen zowel uv A als uv B. Het maakt geen verschil of ze in de winkel verkrijgbaar zijn of enkel in de apotheek of parfumerie. De consument kan dus gerust kiezen voor het voordeligste product. Enkel de minerale zonnebescherming van Weleda blijkt een lagere uv B-bescherming te bieden, maar de fabrikant is zich bewust van het probleem en heeft de productie van zonnebrandmiddelen inmiddels stopgezet.

Niettemin benadrukt Test-Aankoop dat geen enkele zonnecrème totale bescherming biedt, hoe hoog de beschermingsfactor ook is. Zonnecrème is dus niet zaligmakend als preventie van huidkanker en andere risico’s van uv-stralen, zoals huidveroudering en –verslapping. Om de huid daartegen te beschermen, stelt men ze in de eerste plaats beter niet te lang bloot aan direct zonlicht. Daarnaast moet men ook genoeg zonnecrème aanbrengen: voor een volwassen lichaam zijn volgens Test-Aankoop gemiddeld 6 koffielepels nodig!

Kleine prijzen, mooi resultaat
De vergelijkende test wijst uit dat er zonnebrandmiddelen te verkrijgen zijn die zowel doeltreffend als voordelig zijn. Een goede bescherming hoeft dus niet noodzakelijk veel geld te kosten. Test-Aankoop berekende de prijs per 100 ml van verpakkingen met vergelijkbare inhoud: de prijzen lopen uiteen van nog geen € 2 tot bijna € 20 per 100 ml. Gebruik dan ook genoeg zonnecrème en zon met mate, luidt het advies van Test-Aankoop.
[Test-Aankoop]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.