Varkensgriep en Tamiflu

VarkensgriepDe klassieke varkensgriep is een acute respiratoire aandoening die bijna uitsluitend bij varkens voorkomt. De aandoening wordt veroorzaakt door griep van het type A, meer bepaald de H1N1-stam. Er bestaan heel wat varianten van het virus die, net als bij mensen, voortdurend veranderen. Bij varkens zorgt de aandoening wel voor ernstige ziektesymptomen in kuddes, maar de dieren overlijden slechts zelden aan de ziekte. De aandoening die nu de actualiteit haalt, is een mengstam die voor 50 procent uit varkensgriep bestaat, één kwart uit vogelgriep en één kwart uit menselijke seizoensgriep.

Is varkensvlees nu nog veilig?
Ja. Niets wijst erop dat vlees van besmette dieren eten gevaarlijk zou zijn. Voorwaarde is wel dat het vlees afdoende gekookt of gebakken is. Een temperatuur van 70 graden Celsius volstaat om het virus te doden.

Krijgen mensen wel vaker varkensgriep?
De overdracht op mensen is zeldzaam en gebeurt in de regel ook enkel bij mensen die veel contact hebben met varkens. Dat de varkensgriep wordt overgedragen van mens op mens is nog uitzonderlijker en werd voor deze epidemie nog maar enkele malen vastgesteld. Deze keer is het duidelijk dat de overdracht wel degelijk van mens op mens gebeurt.

Hoe kun je besmet raken?
De besmetting verloopt op dezelfde manier als bij de seizoensgriep: door hoesten, niezen, lichaamscontact of het aanraken van besmette oppervlaktes. Hoe groot het risico in al die scenario’s precies is, blijft nog onduidelijk.

Wat zijn de symptomen van varkensgriep?
De symptomen lijken goed op die van de seizoensgriep en omvatten koorts, gebrek aan eetlust, lusteloosheid, hoesten, keelpijn, misselijkheid en diarree.

Hoe wordt de varkensgriep behandeld?
De autoriteiten in de VS hebben al laten weten dat de twee medicijnen die gewoonlijk gebruikt worden tegen griep (tamiflu en relenza) goed lijken te werken bij deze epidemie. Of de huidige griepvaccins ook bescherming bieden tegen de varkensgriep is vooralsnog niet duidelijk.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.