Nieuwe route voor cholesterol uitscheiding ontdekt

Onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum (AMC) te Amsterdam hebben een nieuwe route voor de afvoer van cholesterol uit het lichaam aangetoond. Haaks op de huidige inzichten, blijkt de darm in staat te zijn aanzienlijke hoeveelheden cholesterol te verwijderen. Deze route biedt kans op de ontwikkeling van nieuwe cholesterol verlagende medicijnen. Op 24 april 2009 hoopt Astrid van der Velde te promoveren op het onderzoek naar deze route.

Cholesterol is een belangrijke bouwstof in ons lichaam: het vormt, onder andere, de basis van de geslachtshormonen en vitamine D. Een teveel aan cholesterol is echter schadelijk. Overtollig cholesterol kan worden opgeslagen in onze bloedvaten. Hierdoor kunnen onze bloedvaten dichtslibben (atherosclerose). Als dit proces optreedt in de bloedvaten bij ons hart (kransslagaders), kan dit leiden tot een hartinfarct. Naar schatting speelt atherosclerose bij meer dan de helft van de mensen die overlijden aan hart- en vaatziekten een rol. Een goede afvoer van cholesterol is daarom essentieel bij het terugdringen van hart- en vaatziekten.

Sinds jaar en dag neemt men in de geneeskunde aan dat de lever en gal noodzakelijk zijn voor de afvoer van cholesterol uit het lichaam. Met steun van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek en de Nederlandse Hartstichting bestuderen AMC-onderzoekers de nieuwe route voor cholesterol uitscheiding. In tegenstelling tot wat voor kort werd aangenomen, blijkt de darm in staat te zijn aanzienlijke hoeveelheden cholesterol uit het lichaam te verwijderen.

Sommige patiënten reageren niet of onvoldoende op de huidige cholesterol verlagende medicijnen (statines). De ontdekte route biedt mogelijkheden voor de ontwikkeling van andere cholesterol verlagende medicijnen. Deze nieuwe medicijnen zouden het cholesterol gehalte van deze patiënten beter kunnen verlagen.

Op 24 april 2009 hoopt Astrid van der Velde te promoveren op het onderzoek naar deze nieuwe route voor cholesterol uitscheiding aan de Universiteit van Amsterdam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.