Diabetesmedicijn met hagedissenspeeksel

GilamonsterMet ingang van 1 mei wordt het nieuwste medicijn Byetta voor de behandeling van type 2 diabetes officieel vergoed. Dit medicijn bevat eiwit uit het speeksel van de hagedissensoort ‘Gillamonster’, een zwartgeel gevlekt reptiel. Het speeksel van dit dier is in staat de bloedsuikerspiegel op een gezond peil te houden.

Voorwaarde voor vergoeding van dit al in 2007 in ons land geregistreerde medicijn is dat bij de type 2 diabetespatiënt sprake is van fors overgewicht en dat het niet is gelukt met hulp van andere middelen als metformine om de bloedsuikerwaarden omlaag te brengen en te houden. Het geneesmiddel van het hagedisseneiwit exenatide kan een alternatief zijn voor insulinetherapie.
[Ziekenhuiskrant]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.