BeweegKuur voor aanpak diabetes breidt fors uit

De BeweegKuur komt in een stroomversnelling: binnenkort stromen 1.600 nieuwe patiënten in, de Nederlandse Vereniging van Diëtisten heeft zich net aangesloten als samenwerkingspartner én er wordt onderzocht of een BeweegKuur voor mensen met overgewicht en obesitas kan worden ontwikkeld. Het is het streven dat op 1 januari 2011 de BeweegKuur voor diabetes type 2 is opgenomen in het verzekerd pakket van de zorgverzekering.

De BeweegKuur is een leefstijlprogramma dat NISB heeft ontwikkeld om mensen met (hoog risico op) diabetes type 2 onder professionele begeleiding op weg te helpen naar een actievere leefstijl met een gezond voedingspatroon en voldoende beweging. Het kabinet heeft groot vertrouwen in dit preventieprogramma om de overgewicht- en diabetesepidemie af te remmen, getuige de opname in de beleidsagenda 2009 en de in maart gepubliceerde Nota Overgewicht.

In februari 2008 gaf minister Klink het startsein voor de BeweegKuur en sindsdien zijn achthonderd mensen in vijftien gemeenten via de huisartsenpraktijk aan de slag gegaan met het bereiken en behouden van een gezonde leefstijl. In 2009 komen daar nog eens 23 gemeenten bij, met in totaal 1.600 patiënten. In de provincie Zuid-Holland zijn de meeste BeweegKuur-locaties te vinden; Flevoland is de enige provincie waarin de BeweegKuur pas in 2010 start. Landelijk werkt projectleider NISB nauw samen met tal van organisaties in de eerstelijnszorg; regionaal gebeurt dat met ROS’sen (regionale ondersteuningsstructuren) die de locaties helpen bij de invoering van de BeweegKuur. In 2009 zijn 14 ROS’sen betrokken. Als in 2010 alle 21 ROS’sen participeren, is de Nederlandse gezondheidszorg op tijd voorbereid op landelijke invoering van de BeweegKuur. De invoering van de BeweegKuur wordt wetenschappelijk onderzocht door Universiteit Maastricht.

Huisartsenpraktijk staat centraal
De BeweegKuur start in de huisartsenpraktijk. Mensen die in aanmerking komen voor deelname, krijgen van hun huisarts een BeweegKuur-recept voorgeschreven. Deelnemers leven ongezond, bewegen onvoldoende, maar zijn wel gemotiveerd om meer te bewegen en gezonder te eten. Daarna wordt een gesprek met de leefstijladviseur gepland: dit is vaak de praktijkondersteuner van de huisarts. Deze leefstijladviseur stelt een begeleidingsplan voor voeding en bewegen op en begeleidt, adviseert en coacht de deelnemer gedurende het traject van de BeweegKuur, dat maximaal een jaar duurt. Naast huisartsen en leefstijladviseurs, zijn ook fysiotherapeuten, diëtisten, soms sportartsen en altijd lokale patiëntenverenigingen en aanbieders van beweegaanbod betrokken. Het is de bedoeling dat deelnemers aan de BeweegKuur kunnen doorstromen naar beweegactiviteiten in hun eigen wijk. In veel gemeenten waar de BeweegKuur start, is dit een extra motivatie om specifiek aanbod te ontwikkelen voor mensen met een chronische aandoening.

De BeweegKuur voor mensen met (hoog risico op) diabetes type 2 is ontwikkeld in samenwerking met Nederlands Huisartsen Genootschap; Landelijke Vereniging Georganiseerde Eerste lijn; Nederlandse Vereniging voor Doktersassistenten; Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie; Landelijke Huisartsen Vereniging; Diabetes Vereniging Nederland; Nederlandse Diabetes Federatie; Vereniging voor Sportgeneeskunde. Onlangs heeft de Nederlandse Vereniging van Diëtisten zich hierbij aangesloten: tijdens het eerste jaar is gebleken dat voedingsadviezen – naast een persoonlijk beweegplan – voor deelnemers erg belangrijk zijn. Vaak gebeurt dit in de vorm van groepsbijeenkomsten.

BeweegKuur voor overgewicht?
In de onlangs gepubliceerde Nota Overgewicht van het ministerie van VWS wordt de BeweegKuur als concreet speerpunt genoemd om het probleem van overgewicht en obesitas de komende jaren te lijf te gaan. Op deze manier kan deze doelgroep, die tevens een verhoogd risico op onder andere diabetes type 2 en hart- en vaatziekten heeft, adequaat worden geholpen. Op dit moment wordt onderzocht wat de mogelijkheden zijn om de BeweegKuur in te zetten voor mensen met overgewicht en obesitas. Dit gebeurt in samenwerking met het Partnerschap Overgewicht Nederland.

Investeringen nodig
Voordat de BeweegKuur daadwerkelijk landelijk kan worden ingevoerd, zijn nog extra investeringen nodig voor aanvullende scholing voor de betrokken professionals en de regionale ondersteuningsstructuren. NISB zet hiervoor o.a. een groot trainingsprogramma op. De BeweegKuur kan ook alleen goed werken als bijvoorbeeld huisartsen op de hoogte zijn van kwalitatief goed beweegaanbod in de buurt.

Overzicht locaties BeweegKuur

Drenthe
Assen (2008)
Nieuw-Amsterdam (2008)

Flevoland
2010

Friesland
Balk (2009)
Ferwert (2009)

Gelderland
Culemborg (2009)
Ede (2009)
Nijkerk (2008)
Nijmegen (Hatert en Lindenholt, 2009)

Groningen
Delfzijl (2009)
Selwerd (2009)

Limburg
Brunssum (2008)
Maastricht (2008)
Sittard (Buchten, 2009, onder voorbehoud)

Noord-Brabant
Eindhoven (2008)
Etten-Leur (2008)
Zundert (2009)

Noord-Holland
Amstelveen (2009)
Amsterdam (Oud-Zuid en Buitenveldert, 2009))

Overijssel
Enschede (2008)
Hardenberg (Kloosterhaar, 2009)
Nijverdal (2008)
Ommen (2008)
Twenterand (Westerhaar, 2009)
Zwolle (2009)

Utrecht
Maarssenbroek (2008)
Utrecht (Kanaleneiland, 2009)

Zeeland
Hulst (2008)
Terneuzen (2008)

Zuid-Holland
Berkel en Rodenrijs (2009)
’s-Gravenzande (2009)
Leidschendam (2009)
Noordwijk (2009)
Rijswijk (2009)
Rotterdam (Ommoord, Hillesluis, 2008)
Vlaardingen (2009)
Wassenaar (2009)

Voor meer informatie zie www.beweegkuur.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.