Meer bewegen loont

HarlopenNederlanders bewegen steeds vaker. Het aandeel inactieven is de laatste jaren teruggelopen van negen naar vijf procent, terwijl het aandeel Nederlanders dat aan de bewegingsnorm voldoet, is gestegen van 52 procent in 2002 naar bijna 66 in 2006/2007. Uit de Rapportage sport 2008 blijkt dat fitness, na zwemmen en fietsen, de sport is die door de meeste mensen wordt beoefend.

Volgens het onderzoeksrapport, waarin ook te lezen valt dat de jeugd (twaalf- tot zeventienjarigen) aanzienlijk minder vaak aan de beweegnormen voldoet dan volwassen, heeft onvoldoende beweging invloed op de zorgkosten. “Wanneer de kosten van de gezondheidszorg als gevolg van een onvoldoende actieve leefstijl (907 miljoen euro in 2007), worden afgezet tegen de besparing van 230 miljoen door het voorkomen van alle sportblessures, dan genereert niet of onvoldoende bewegen minimaal 677 miljoen euro aan zorgkosten per jaar”, aldus de onderzoekers.
De rapportage is een coproductie van verschillende onderzoeksinstituten onder leiding van het Sociaal en Cultureel Planbureau en het W.J.H. Mulier Instituut. Het rapport schetst een beeld van de belangrijkste cijfermatige ontwikkelingen in de sport, variërend van het aantal zwembaden tot de prestaties van Nederlandse topsporters tijdens de Olympische Spelen, en van de bijdrage van vrijwilligers tot de arbeidsmarktkansen van afgestudeerde gymleraren. De publicatie is te bestellen via www.scp.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.