Verkoop afslankpillen gestagneerd

PillenDe explosieve toename in 2007 (+32 procent) van het aantal verstrekkingen van receptplichtige vermageringsmiddelen door Nederlandse openbare apotheken was van tijdelijke aard. In 2008 zal naar verwachting het aantal verstrekkingen uitkomen op 53.000, 14 procent minder dan het jaar ervoor.

Volgens de Nederlandse Obesitas Vereniging heeft 10 procent van de Nederlandse bevolking een Body Mass Index (BMI) groter dan 30 en daarmee ernstig overgewicht ofwel obesitas. Naast gezond eten (diëten) en voldoende lichaamsbeweging kunnen ook medicijnen gebruikt worden om af te vallen. Vermageringsmiddelen mogen uitsluitend op voorschrift van een arts worden verstrekt en vallen geen van alle binnen de basisverzekering.

Tijdelijke piek sibutramine
Het aantal verstrekkingen van receptplichtige vermageringsmiddelen via de openbare apotheken is in 2008 afgenomen ten opzichte van het vorige jaar. In 2007 nam het gebruik ervan met 32 procent toe ten opzichte van 2006, tot 62.000 verstrekkingen. Deze stijging was volledig toe te schrijven aan het middel sibutramine (Reductil). Doordat dit middel in Nederland door prijsverlagingen tijdelijk veel goedkoper was dan bij onze zuiderburen, was er gedurende enkele maanden sprake van medicijntoerisme uit België. Hierdoor steeg het aantal verstrekkingen in de grensregio’s Zuid-Limburg, Brabant en Zeeland explosief, zo blijkt uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK).

Op het hoogtepunt in maart 2007 werd landelijk gezien bijna twee maal zoveel sibutramine verstrekt dan een jaar ervoor. In 2008 zal naar verwachting het totaal aantal verstrekkingen van receptplichtige afslankpillen uitkomen op 53.000 verstrekkingen, een daling van 14 procent ten opzichte van 2007. Ten opzichte van 2006, toen er 46.000 verstrekkingen waren, blijkt een stijgende lijn in het gebruik van deze medicatie met gemiddeld 8 procent per jaar.

Sibutramine (Reductil) is het meest gebruikte receptplichtige vermageringsmiddel en vertegenwoordigde in 2007 met 42.000 verstrekkingen 68 procent van het totaal binnen deze groep medicijnen. Naar verwachting zal dit aandeel in 2008 met 31.000 verstrekkingen terugzakken naar 58 procent. Dit zijn 23 procent meer verstrekkingen dan de 25.000 in 2006.

Orlistat (Xenical) zal in 2008 met 16.000 verstrekkingen 30 procent van de afvallersmarkt voor zijn rekening nemen. In 2007 werd het middel nog 17.000 keer verstrekt en in 2006 21.000 keer, waarmee een stagnatie in de afname van het aantal verstrekkingen van het middel is waar te nemen.

Rimonabant van de markt
Het in september 2007 geïntroduceerde Rimonabant (Acomplia) is eind oktober van dit jaar op verzoek van de Europese autoriteiten door fabrikant Sanofi-Aventis van de markt gehaald. De balans tussen werking en bijwerking (met name psychiatrische) bleek ongunstiger dan bij registratie werd gedacht. Het middel is in 2008 6.500 keer afgeleverd. Op het moment dat de handel in het middel werd gestaakt had het een marktaandeel van 14 procent bereikt. Begin november is tevens besloten de klinische studies met het middel te stoppen, zo meldt de fabrikant.

Gebruikers
Vrouwen gebruiken bijna viermaal zoveel vermageringsmiddelen als mannen. Dit geldt niet voor alle leeftijdgroepen. In de leeftijdsgroep tussen de 40 en 65 jaar, de groep die 58 procent van de afslankpillen afneemt, slikken drie keer zoveel vrouwen als mannen een vermageringsmiddel, terwijl in de leeftijdsgroep van 20 tot 40 jaar dit meer dan 7 keer zoveel vrouwen zijn. In de eerste helft van 2008 waren er bijna 13.000 gebruikers van afslankmiddelen, ruim 7.000 van sibutramine, bijna 4.000 van orlistat en een kleine 2.000 van rimonabant, die nu op zoek moeten naar een andere oplossing.

Van de gebruikers van vermageringspillen gebruikt 15 procent ook een cholesterolverlager en 11 procent een middel voor diabetes.
[Stichting Farmaceutische Kengetallen]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.