Zorgcoach is winnaar Beste zorgidee van Nederland

Het Beste Zorgidee van NederlandMarian van der Hoeven is de winnaar geworden van “Het Beste Zorgidee 2008“. Voor haar idee, het aanstellen van een zorgcoach voor patienten, ontving zij van zorgverzekeraar ONVZ een cheque ter waarde van 10.000 euro.

Het winnende idee is het aanstellen een zorgcoach voor mensen die hetzij door een ongeluk, hetzij door pech ineens in aanraking komen met diverse zorginstanties. Van der Hoeven legt uit: “Patienten die na een ongeluk thuiskomen moeten van alles regelen. Er is bijvoorbeeld behoefte aan aangepast vervoer, aanpassingen in en om het huis, hulpmiddelen, enzovoorts. Om deze zorg te verkrijgen moet een patient contact hebben met veel instanties, die ieder een eigen verantwoordelijkheid hebben voor een stukje van de zorg. De verschillende instanties hebben ieder hun eigen systeem. De weg vinden is voor veel patienten en hun partners of familie erg lastig, tijdrovend en vraagt soms een behoorlijk doorzettingsvermogen. Een zorgcoach neemt voor deze mensen het werk uit handen terwijl de betrokken instanties gebaat zijn bij vlotte en deskundige invulling van bijvoorbeeld formulieren door patienten. De zorgcoach kan een persoon zijn van vlees en bloed maar een virtuele coach is ook mogelijk.”

Zorgverzekeraar ONVZ is blij met het goede idee. Erno Kleijnenberg, voorzitter van de directie van ONVZ en tevens jurylid: “We hebben met een vakkundige jury gekeken naar de toepasbaarheid van het idee en of het eenvoudig en praktisch uitvoerbaar is. Ook hebben we onderzocht tegen welke kosten en op welke termijn het idee kan worden gerealiseerd. En uiteraard hoeveel mensen baat hebben bij het goede idee. Het idee van Marian voldeed aan al deze eisen.”

Het Beste Zorgidee 2008
ONVZ startte de wedstrijd Het Beste Zorgidee 2008 een paar maanden geleden om het publiek van Nederland mee te laten denken aan de verbetering van de Zorg. Volgens ONVZ wordt hier veel over gediscussieerd door allerlei deskundigen en werd het tijd om de markt te laten spreken. De jury bestond uit: Prof. dr. N.A.M. Urbanus, oud-bestuursvoorzitter AMC, dr. P.F. Hasekamp, directeur Zorgverzekeraars Nederland en mr. E.A. Kleijnenberg, voorzitter directie ONVZ. Er zijn in totaal meer dan 500 ideeen ingezonden naar ONVZ. Naast het winnende idee geven we hieronder een samenvatting van de belangrijkste suggesties:

1. Duidelijker onderscheid 1e en 2e lijn
2. Zelf afspraken kunnen maken bij arts
3. Elektronisch Patienten Dossier
4. Voorkom dubbele diagnostiek
5. Inzet van jongeren (stages / zorgplicht)
6. Rol huisarts en apotheek bij herhaalrecepten
7. Rol indicatieorganen AWBZ
8. Verspilling oude medicatie / hulpmiddelen
9. Minder medicijnen meegeven bij 1e uitgifte
10. Langere openstelling instellingen
11. Meer samenwerking tussen instellingen
12. Verbetering tbv klantvriendelijkheid
13. Email spreekuur
14. Schotten in financiering opheffen
15. Transparantie in zorgvormen
16. Verhogen kwaliteit ouderenzorg
17. Logistieke verbeteringen

[ONVZ Zorgverzekeraar]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.