Twee derde abortussen ondanks gebruik pil of condoom

CondoomUit de Landelijke Abortus Registratie 2007 van de Rutgers Nisso Groep blijkt dat twee derde van alle abortuscliëntes de pil of een condoom heeft gebruikt om zwangerschap te voorkomen. Een derde heeft zich niet beschermd. Hoewel het abortuscijfer sinds 2002 stabiel is, vindt de Rutgers Nisso Groep het belangrijk om de mogelijke oorzaken van falend anticonceptiegebruik te onderzoeken. Ook de redenen voor vrouwen om geen anticonceptie te gebruiken terwijl zij seksueel actief zijn en niet zwanger willen worden, moeten duidelijk worden.

Falend anticonceptiegebruik vaak oorzaak abortus
Het abortuscijfer is 8,6 in 2007. Dit betekent dat 8,6 op de 1.000 vrouwen in de leeftijd van 15 tot en met 44 jaar in 2007 een abortus onderging. Dit cijfer is sinds 2002 stabiel, afgezien van kleine fluctuaties. Ook het abortuscijfer van tieners is stabiel: het gaat om 7,4 op de 1.000 meisjes van 15 tot en met 19 jaar. Toch is het zorgwekkend dat bij twee derde van de abortuscliëntes, waaronder veel tienermeiden en allochtone vrouwen, de pil of het condoom de zwangerschap niet heeft kunnen voorkomen. De oorzaak is meestal een verkeerd gebruik van pil en condoom. Met meer kennis over gebruikersfouten kunnen meer ongewenste zwangerschappen worden voorkomen. De Rutgers Nisso Groep vindt dat er in de voorlichting en seksuele en relationele vorming meer aandacht moet worden besteed aan anticonceptiekeuze en een goed gebruik van anticonceptiemiddelen.

Dalende abortuscijfers allochtonen, maar nog steeds meeste kans
Allochtone vrouwen, jonge vrouwen en vrouwen met een eerdere abortuservaring hebben meer kans op een abortus. Allochtone vrouwen hebben vaker dan autochtone vrouwen meerdere abortussen gehad. Het goede nieuws is dat de abortuscijfers van vrouwen uit Midden- en Zuid-Amerika, de Antillen en Suriname de afgelopen jaren zijn gedaald. Zij zijn wel nog steeds de groepen met de grootste kans op een abortus. Ook Turkse en Marokkaanse vrouwen lopen steeds minder risico.

Ondersteuning bij anticonceptiekeuze en toepassing
De Rutgers Nisso Groep acht het van belang om, nadat een vrouw een abortus heeft laten uitvoeren, in de abortushulpverlening meer aandacht te besteden aan anticonceptiekeuze en anticonceptiegebruik om herhaling te voorkomen. Eventueel zou nagedacht kunnen worden over de invoering van een anticonceptiecoach bij de abortusklinieken. Maar ook preventief, in de anticonceptieconsulten van huisartsen aan allochtone en jonge vrouwen, zal extra aandacht moeten zijn voor verantwoorde en passende anticonceptiekeuze en kennis en vaardigheden om anticonceptie goed te gebruiken. Om vrouwen daadwerkelijk beter te kunnen ondersteunen bij anticonceptiekeuze en effectief anticonceptiegebruik is meer onderzoek nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.