ParkinsonNet groeit sterk

ParkinsonNetIn enkele jaren is ParkinsonNet uitgegroeid tot een organisatie die een groot deel van Nederland bestrijkt en waarbij 41 regionale netwerken zijn aangesloten. ParkinsonNet bestaat uit een serie regionale netwerken van zorgverleners, die gespecialiseerd zijn in het behandelen van mensen met de ziekte van Parkinson.
Op 29 november houdt ParkinsonNet zijn jaarsymposium in congrescentrum Papendal. Het symposium wordt geopend door minister Ab Klink van VWS. Hij krijgt twee nieuwe Parkinson behandelrichtlijnen uitgereikt, namelijk voor logopedie en voor ergotherapie.

ParkinsonNet is een initiatief van het UMC St Radboud en de Werkgroep Bewegingsstoornissen van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie. In 2006 is het uitgeroepen tot beste zorginnovatie van Nederland. Ook internationaal is er veel aandacht voor deze aanpak.

Elk regionaal netwerk dat deel uitmaakt van ParkinsonNet, bestaat uit één of meer neurologen, Parkinson verpleegkundigen, fysiotherapeuten, oefentherapeuten, ergotherapeuten en logopedisten. Optimale zorg is mogelijk omdat alle deelnemers gespecialiseerd zijn in het behandelen van de ziekte van Parkinson. Dankzij gerichte doorverwijzing trekken zij bovendien grote aantallen patiënten aan, waardoor de expertise verder toeneemt. De zorg is ook efficiënt, omdat alle deelnemers hun behandelingen onderling goed afstemmen. De tevredenheid van de patiënten over het netwerk is groot.

Recent heeft het Parkinson Centrum Nijmegen van het UMC St Radboud twee nieuwe, belangrijke behandelrichtlijnen ontwikkeld, één voor logopedie en één voor ergotherapie bij de ziekte van Parkinson. De logopedierichtlijn heeft tot doel om de spraakstoornissen en de slikproblemen beter onder controle te krijgen. Deze spraak- en slikproblemen komen vaak voor bij Parkinson patiënten en zijn erg invaliderend. De ergotherapierichtlijn is gericht op het behouden of verbeteren van alledaagse activiteiten die voor de patiënt belangrijk zijn, bijvoorbeeld in de woonomgeving of op het werk. De nieuwe richtlijnen worden tijdens het jaarcongres van het ParkinsonNet aangeboden aan minister Klink. Een uniek aspect van ParkinsonNet is dat de richtlijnen meteen in de praktijk kunnen worden toegepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.