Gratis hiv-test bij OLVG in Amsterdam

CondoomOnder het motto “HIV-risico of niet, iedereen zou zich moeten laten testen” biedt het OLVG een gratis HIV-sneltest aan. Vier op de tien mensen in Nederland die met HIV geïnfecteerd zijn, weten dit niet van zichzelf. Om te voorkomen dat HIV je (ernstig) ziek maakt, of dat het virus wordt overgedragen op andere personen, is het belangrijk om een test te doen, en daarmee je HIV-status te kennen. Want hoe eerder je wordt behandeld, hoe beter de prognose.

Dhr. prof. dr. K. Brinkman, internist in het OLVG: ”Als de behandeling te laat wordt ingezet, kunnen ernstige ziekteverschijnselen ontstaan. In de Verenigde Staten wordt iedereen tussen 15 en 65 jaar geadviseerd om elke vijf jaar een HIV-test te laten doen, ook wanneer zich geen klachten openbaren. Iedereen kan HIV krijgen, ook mensen die denken weinig risico te lopen”.

De HIV-sneltest in het OLVG wordt discreet en anoniem afgenomen en de testuitslag is binnen 15 minuten bekend. Bij de test is ook een aidsconsulent aanwezig voor het verstrekken van informatie en verlenen van psychosociale hulp. Via telefoonnummer (020) 599 36 78 kan een (anonieme) afspraak voor de sneltest bij het OLVG worden gemaakt.

Het OLVG is het eerste ziekenhuis in Nederland dat een gratis HIV-sneltest op deze manier aanbiedt. Een HIV-test moet normaal gesproken via de huisarts of GGD worden aangevraagd. Een HIV-test is onder meer aan te raden als je onveilige seks met een (vaste) sekspartner wil hebben (of hebt gehad), wanneer je zwanger wil worden, als je met bloed van een ander in aanraking bent gekomen of als je je om welke reden dan ook zorgen maakt of je met HIV besmet bent.

Het OLVG biedt de sneltest aan in het kader van Wereld Aidsdag, de dag waarop uitgebreid wordt stilgestaan bij de gevolgen en ontwikkelingen van de wereldwijde HIV-epidemie.
[OLVG]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.