Kwart Belgen heeft slaapproblemen

SlaaptekortEen kwart van de Belgen (23 procent) heeft problemen met het slapen en die problemen zijn dan zo groot dat ze het functioneren overdag hinderen. Dat blijkt uit een enquête van het onderzoeksbureau Ipsos. Belangrijker is dat de helft van de mensen met een slaapprobleem zich daarvoor niet laat behandelen, terwijl slaapproblemen toch voor gezondheidsproblemen kunnen zorgen.

Moeite hebben om in te slapen, te vroeg wakker worden, moeilijk opnieuw inslapen als je wakker wordt, of gewoon te weinig slapen, zijn veel voorkomende situaties. Wie er minstens drie maal per week mee geconfronteerd wordt, en dat gedurende een half jaar, heeft een echt slaapprobleem.

Die problemen zijn te behandelen, met een goede levenshygiëne, met cognitieve gedragstherapie of, indien nodig, met medicatie. Bekendst zijn dan de benzodiazepines maar sinds kort is ook het slaaphormoon melatonine verkrijgbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.