Aanvullende zorgverzekeringen 2009 opnieuw duurder

StethoscoopAanvullende verzekeringen worden komend jaar opnieuw fors duurder. Na een stijging afgelopen jaar van gemidddeld 10% op de aanvullende pakketten kondigen de meeste verzekeraars wederom een stijging aan. Dit jaar nemen de premies van aanvullende verzekeringen toe met met gemiddeld 8%. Daarmee compenseren de verzekeraars de verliezen op de basispremie. De basispremie wordt nauwelijks verhoogd.

De meeste verzekeraars passen de basispremie nauwelijks aan of voeren zelfs een kleine verlaging door. Dat is opmerkelijk, want er wordt verlies gemaakt op de basispremie. Volgens het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) hebben zorgverzekeraars in het eerste half jaar van 2008 88 miljoen euro verloren op de basisverzekering. Verzekeraars lijken dit verlies te willen opvangen door een hogere premie te vragen voor veelgevraagde vergoedingen die niet in het basispakket zitten. 90% van de verzekerden heeft ook een aanvullende verzekering.

Van de premies die nu bekend zijn, stijgen de aanvullende verzekeringen gemiddeld met 8%. Enkele uitschieters zijn Delta Lloyd met een stijging van 40% in hun uitgebreide aanvullende verzekering. Univé kondigt een stijging aan van 33% in een van hun aanvullende verzekeringspakketten.

Alle bekende premies voor 2009 zijn sinds gisteren te vergelijken op Independer.nl. De vergelijking is dit jaar eerder beschikbaar dan voorgaande jaren, omdat verzekeraars gehoor geven aan de oproep om consumenten tijdig te informeren. Momenteel is 50% van de nieuwe zorgpremies bekend. De verwachting is dat volgende week 90% van de nieuwe premies voor zorgverzekeringen bekend is. Consumenten krijgen uiterlijk 18 november informatie over de nieuwe premies en voorwaarden van hun zorgverzekeraar. Ze hebben tot eind december de tijd om de verzekering op te zeggen.
[Persbericht Independer]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.