Verontrustende resultaten Diabetes Risicotest op 50plusbeurs

Het Diabetes Informatie Centrum was een drukbezochte stand tijdens de 50plusbeurs die van 17 t/m 21 september plaats vond in de Jaarbeurs in Utrecht. Ruim 2000 belangstellenden hebben de Diabetes Risicotest gedaan. Meer dan de helft van deze groep bleek een verhoogd risico te hebben. Vervolgens lieten 1852 bezoekers zich testen op diabetes. Maar liefst 20 procent van deze mensen bleek een bloedglucosewaarde van boven de 8 mmol/l te hebben; de normale waarde is tussen de 4 en 8 millimol per liter. Deze mensen zijn doorverwezen naar hun huisarts voor verdere diagnose en begeleiding.

Het Diabetes Informatie Centrum is een initiatief van het Diabetes Fonds, de Diabetesvereniging Nederland (DVN), de landelijke campagne ‘Kijk op Diabetes‘ en de beroepsorganisatie van apothekers KNMP. De samenwerkende organisaties hebben er bewust voor gekozen om aanwezig te zijn tijdens de 50plusbeurs. Onderzoek heeft uitgewezen dat het risico op het krijgen van diabetes toeneemt bij mensen van boven de 45 jaar en met overgewicht. Het publiek van de beurs is dan ook een belangrijke doelgroep.

Diabetes voorkomen
Bezoekers konden in de stand terecht voor informatie en voorlichting over diabetes, het voorkomen daarvan en voor de Diabetes Risicotest. Met deze wetenschappelijk onderbouwde test kan aan de hand van zeven vragen eenvoudig worden vastgesteld of iemand een verhoogd risico heeft. Mensen met een verhoogd risico werden geattendeerd op de risico’s om diabetes te krijgen en hoe ze deze kunnen terugdringen door te letten op voeding en bewegen.

Breng de kans op het krijgen van diabetes met 50 procent terug
Nederland telt naar schatting 1 miljoen mensen met diabetes. Ruim drie miljoen mensen hebben een verhoogd risico, en moeten er rekening mee houden dat ze binnen één tot vijf jaar diabetes krijgen. Wie tijdig zijn leefstijl aanpast door meer te bewegen en gezonder te eten, brengt die kans met 50 procent terug.
[Kijk op Diabetes]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.