Europa vraagt aandacht voor overgewicht

Appel - meetlintOmdat meer dan de helft van de volwassen Europese bevolking zwaarlijvig is, vraagt het Europees parlement in een goedgekeurd rapport meer aandacht voor de strijd tegen obesitas. Dat deelt europarlementslid Mia De Vits (sp.a) mee. In het rapport staan een hele reeks maatregelen tegen overgewicht, dat in hoge mate bijdraagt aan de belangrijkste doods- en ziekteoorzaken in Europa.

Europa vraagt onder andere “meer groenten en fruit en meer lichaamsbeweging op school. Minder vetten, suikers en zout in voeding, het verbod op kunstmatige transvetzuren in voeding en een onderzoek naar de impact van smaakversterkers”, zegt De Vits. Het Europees parlement vraagt tevens dat de lidstaten obesitas zouden erkennen als een chronische aandoening.

Volgens De Vits is de terugbetaling in België veel te streng omdat ze enkel geldt voor mensen met een body mass index van meer dan 40 of meer dan 35 voor mensen met diabetes. “Obesitas is in veel gevallen werkelijk een ziekte”, zegt De Vits. Ze pleit voor een versoepeling van de terugbetalingsvoorwaarden die van toepassing zijn bij de medische behandeling van overgewicht.

“Mensen met een bmi van 35 met hypertensie of slaapapneu moeten ook zeker in aanmerking komen voor terugbetaling. En vanaf bmi 30 moet de toegang tot een diëtist vergemakkelijken. Sowieso is ook in ons land een betere omkadering en een specifiek beleid vereist”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.