Nieuwe behandelmethode bij hevige menstruatieklachten in het Franciscus ziekenhuis

Maar liefst een op de vijf vrouwen heeft hevig en langdurig bloedverlies tijdens de menstruatie, in vaktaal ‘menorrhagie’ genoemd. Tot voor kort werd er vooral behandeld met hormoontherapie of ingrijpende operaties. Een bijzondere doorbraak is gevonden in een nieuwe, vrouwvriendelijke behandelmethode. Het Franciscus ziekenhuis Roosendaal is een koploper in de toepassing van deze methode.

Richard Pal, gynaecoloog in het Franciscus Ziekenhuis: “Overmatig bloedverlies beperkt veel vrouwen in hun dagelijks functioneren en kan tot sociale beperkingen en ziekteverzuim leiden. Bij bijna 40% van deze vrouwen komt bloedarmoede voor met de daarbij behorende klachten als moeheid en duizeligheid. Menorrhagie is in veel opzichten een belastende aandoening waarvoor behandeling goed mogelijk is.”

Medicijnen of ingrijpende operatie
In eerste instantie behandelt de huisarts de klachten met medicijnen, bijvoorbeeld de pil of een hormoonhoudend spiraaltje. Het nadeel hiervan is dat vrouwen dit langdurig moeten gebruiken en dat er bijwerkingen kunnen optreden.
Als medicijnen niet helpen verwijst de huisarts door naar de gynaecoloog. Vindt deze geen specifieke oorzaak voor het bloedverlies, dan moest tot voor kort de baarmoeder worden verwijderd. Een ingrijpende operatie, die een lange herstelperiode vraagt en klachten op langere termijn kan veroorzaken.

Nieuwe methode minder belastend
Richard: “Het Franciscus Ziekenhuis biedt tegenwoordig een alternatief voor deze behandeling, de Novasure-endometriumdestructie. Dit is een vrouwvriendelijke ingreep die heel gericht het baarmoederslijmvlies verwijdert en vrijwel altijd de klachten wegneemt. Bijzonder is het precieze karakter van de behandeling: er wordt gewerkt met een nauwkeurig afgemeten hoeveelheid energie die wordt opgewekt door geluidsgolven.

De ingreep vindt plaats op de operatiekamer en duurt meestal nog geen 10 minuten. Patiënten kunnen dezelfde dag nog naar huis. Bovendien is de herstelperiode kort.
De behandeling is niet geschikt voor vrouwen die nog een kinderwens hebben. Van de 70 vrouwen die bij ons behandeld zijn, heeft 60% helemaal geen bloedverlies meer gehad na de ingreep en is 90% van de behandelde vrouwen tevreden met het resultaat.”
[Franciscus ziekenhuis Roosendaal]

2 antwoorden op “Nieuwe behandelmethode bij hevige menstruatieklachten in het Franciscus ziekenhuis”

 1. Na lezing van dit artikel en mijn klachten herkennende heb ik contact opgenomen met het Franciscus ziekenhuis.
  Daar kende men Dr Pal niet.
  Verder zoekend heb ik inmiddels een ander ziekenhuis gevonden waar deze ingrepen ook plaats vinden.
  Maar wat ik ook ontdekte is dat het bedoelde Sint Franciscus niet in Rotterdam staat maar in Rozendaal. Wellicht handig om dat in dit artikel in te brangen.
  beste groeten.
  Ellen van Vessem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.