Vaak overbodige screening bij borstkanker in de familie

BorstonderzoekUit onderzoek onder 2000 vrouwen van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) blijkt dat borstkanker in familie niet betekent dat andere vrouwelijke familieleden direct een verhoogd risico hebben op het vroegtijdig ontwikkelen van borstkanker. De resultaten van het onderzoek worden gepubliceerd in het tijdschrift BMC Cancer, aldus Gezondheidsnet.

Vrouwen met familieleden met borstkanker laten zich vaak extra screenen omdat borstkanker in de familie een verhoofd risico met zich mee zou brengen. Eerder studies bevestiging ook dit beeld, maar de Leise onderzoekers zeggen dat de uitkomsten van deze onderzoeken mogelijk vertekend en niet representatief zijn.

Uit het onderzoek blijkt dat de voorspellende waarde voor het ontwikkelen van borstkanker voor de leeftijd van 70 jaar 13 procent is, voor de leeftijd van 50 jaar 11 procent, en slechts 1 procent voor de leeftijd van 30 jaar.

Hierdoor worden veel vrouwen die geen borstkanker ontwikkelen op vroege leeftijd onnodig gescreend en psychologisch belast omdat er borstkanker in de familie zit. De onderzoekers willen graag meer regels voordat jonge vrouwen het advies krijgen om deel te nemen aan een screeningsprogramma.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.