Nederlandse zorgstelsel populair

Nederland heeft het meest populaire en Amerika het minst populaire zorgstelsel. In Nederland zou slechts 9 procent het zorgsysteem volledig willen omgooien en 42 procent is, op een paar kleine dingen na, tevreden met het zorgstelsel. In Amerika wil maar liefst 33 procent van de mensen het zorgstelselrigoreus aanpakken en slechts 12 procent is, op een paar kleine dingen na, tevreden met het zorgstelsel.

Dat blijkt uit onderzoek in tien landen van Harris Interactive, aldus Zorgverzekeraars Nederland. Het gaat naast Nederland en de Verenigde Staten om Spanje, Canada, Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, Nieuw-Zeeland, Australië en Italië.

Opvallend in het onderzoek is verder dat van de vijf grootste Europese landen (Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië en Spanje) Duitsers het meest het gevoel hebben dat de toegang tot de gezondheidszorg afhangt van het vermogen van de patiënt om ervoor te betalen. Maar liefst 69 procent van de Duitsers is het daarmee eens, terwijl 15 procent het oneens is. De Zuidelijke landen kijken daar overduidelijk anders tegenaan. Meer dan de helft van de Spanjaarden (55 procent) en bijna de helft in Frankrijk en Italië (beiden 48 procent) is het namelijk niet eens met de Duitsers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.