Direct stoppen met Acomplia bij depressiviteit

Acomplia - RimonabantPatiënten die Acomplia (rimonabant) gebruiken moeten worden gecontroleerd op het optreden van symptomen van psychiatrische aandoeningen. Als depressiviteit tijdens de behandeling met Acomplia wordt vastgesteld, dient de behandeling met Acomplia te worden gestopt in nauw overleg met de behandelaar. Dit is de conclusie van het wetenschappelijke comité voor geneesmiddelen voor humaan gebruik (CHMP) en staat vandaag te lezen op de webiste van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Naar aanleiding van deze meldingen is de productinformatie aangepast. De firma Sanofi-Aventis heeft behandelaars vandaag een brief gestuurd over het optreden van (symptomen van) depressie bij het gebruik van Acomplia.

Acomplia wordt voorgeschreven als aanvulling op dieet en lichaamsbeweging voor de behandeling van patiënten met obesitas (BMI > 30 kg/m2) of patiënten met overgewicht (BMI > 27 kg/m2) in combinatie met risicofactor(en), zoals diabetes type 2 of dyslipidemie.

Uit post marketing ervaring blijkt dat bij meer dan de helft van de patiënten dergelijke reacties binnen één maand na het starten van de behandeling optraden en bij 80 procent van de patiënten binnen drie maanden.

Reacties van depressieve aard kunnen zich voordoen bij patiënten met bekende risicofactoren hiervoor, anders dan obesitas zelf. Ten tijde van de introductie van Acomplia in 2006 bevatte de samenvatting van de productinformatie (SPC) al gegevens over het risico op depressie. Bovendien is in juli 2007 aan de productinformatie een contra-indicatie toegevoegd voor patiënten die lijden aan een ernstige depressie en/of worden behandeld met antidepressiva. Ook werd hierin gewaarschuwd voor depressieve stoornissen. De behandelaars zijn toen ook via een brief geïnformeerd

Bij onzekerheid of zorgen over mogelijke bijwerkingen dient altijd eerst de behandelend arts geraadpleegd te worden.

Meer informatie zoals de DHPC en Productinformatie staat op de website van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.