Nieuwe reuma-medicijnen binnenkort getest op mensen

Reuma handenBiotechnologiebedrijf Galapagos gaat een aantal medicijnen op het gebied van reuma en botontkalking op mensen testen. Het bedrijf dient daarvoor later dit jaar een aanvraag in. Galapagos maakte dit donderdag bekend.

Met het zogenoemde klinische onderzoek naar bot metastase wil het bedrijf eind dit jaar beginnen en met het onderzoek naar reuma begin komend jaar. Ook hoopt het bedrijf dit jaar een kandidaat-geneesmiddel tegen artrose te kunnen kiezen om deze fase van onderzoek mee in te kunnen gaan.

Het programma tegen bot metastase, dat ook tegen botontkalking kan helpen, kan volgens topman Onno van der Stolpe relatief snel ontwikkeld worden tot een product op de markt.

Tumor
Bij metastase verspreiden kankercellen zich uit een tumor en vormen nieuwe tumoren op andere plaatsen in het lichaam. Als een nieuwe tumor zich vormt in bot, heet dit bot metastase. Galapagos ontwikkelt een oraal medicijn dat bot metastase en de afbraak van bot remt. In dierproeven heeft het middel laten zien dat het de tumorgroei remt.

Het bedrijf schat de markt voor bot metastase, een diagnose die jaarlijks ongeveer 500.000 keer wordt gesteld in Europa en de Verenigde Staten, op zo’n 1,5 miljard euro. In 2023 is de markt naar verwachting gegroeid tot 3,5 miljard euro.

Het kandidaat-medicijn tegen reuma laat in onderzoek bij muizen sterke botbescherming en ontstekingsremming zien. Galapagos werkt aan het middel samen met alliantiepartner Janssen Pharmaceutica (een dochterbedrijf van Johnson & Johnson).

Aan het middel tegen artrose werkt het bedrijf samen met GlaxoSmithKline. Onderzoek bij muizen laat bij aangetaste gewrichten een verminderde afbraak van kraakbeen zien.

Galapagos laat weten dat het actief op zoek is naar een partij die als licentiehouder een middel op het gebied van de ziekte van Alzheimer verder kan ontwikkelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.