Acomplia beschikbaar in België

Acomplia - RimonabantAcomplia, met de werkende stof Rimonabant, is sinds januari 2008 beschikbaar in België. Acomplia is bedoeld voor de behandeling, in associatie met dieet en lichaamsbeweging, van overgewicht en obesitas (BMI hoger dan 30), geassocieerd aan andere risicofactoren zoals type 2-diabetes of hyperlipidemie. De antivetpil wordt niet vergoed door de verzekeraars.

Volgens de beschikbare studies leidt rimonabant na één jaar tot een lichte daling van het lichaamsgewicht (ongeveer 5 %), maar dit effect verdwijnt bij stoppen van de behandeling, en een gunstig effect op de ziekte of overlijden is niet aangetoond.

In de Verenigde Staten werd de registratie van rimonabant door de Food and Drug Administration uitgesteld omwille van twijfels in verband met de veiligheid. Studies wijzen op een verhoogd risico van neurologische en psychiatrische ongewenste effecten, zoals depressie, angst, zelfmoordgedachten en convulsies.

Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMEA besloot echter dat de risico-batenverhouding van rimonabant gunstig is, maar dat rimonabant niet mag gebruikt worden bij patiënten met een depressieve stoornis of patiënten behandeld met een antidepressivum; de behandeling moet gestopt worden wanneer depressieve tekenen optreden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.