Waarschuwing voor bijwerkingen Protelos

ProtelosDe Europese geneesmiddelenautoriteiten EMEA waarschuwt voor ernstige bijwerkingen van het geneesmiddel Protelos. Bij het EMEA zijn zestien gevallen gemeld van mensen die daarvan het slachtoffer werden, van wie er twee zijn overleden.

De geneesmiddelenautoriteit heeft de Franse producent Servier gevraagd de bijsluiter van Protlos aan te passen. Protelos wordt aan oudere vrouwen die aan botontkalking lijden voorgeschreven en bevat het middel strontiumranelaat. Protelos gaat de ontkalking tegen en bevordert de aanmaak van bot, waardoor de desbetreffende vrouwen minder risico lopen hun heup of wervels te breken.

Patiënten die overgevoelig voor het middel strontiumranelaat zijn, krijgen drie tot zes weken na het begin van de behandeling huiduitslag, waarna zij koorts, gezwollen klieren en lever-, nier- en longproblemen krijgen.

Patiënten die bij zichzelf een huiduitslag constateren, wordt dringend verzocht het middel niet meer te gebruiken en zich tot hun huisarts te wenden. Als de behandeling is gestaakt, moet het niet meer aan de desbetreffende patiënt worden voorgeschreven.

2 antwoorden op “Waarschuwing voor bijwerkingen Protelos”

  1. Wat ik mij afvraag is hoelang ik protelos moet slikken, want ik vind het wel een beetje eng. Nadat ik de huisarts had gebeld over protelos, omdat ik eerder al gebeld was door de apotheek, wat ik overigens heel netjes vond. Ik heb met de huisarts in overleg besloten veertien dagen te stoppen omdat ik s,nachts last van mijn benen heb en dan kijken we of dit over gaat. Ik hoorde n.l. van de apotheker dat er nog een vrouw was die daar last van had. Er staat niets over in de bijsluiter.

  2. Ik heb het middel net vandaag voorgeschreven gekregen…. ben er niet onverdeeld blij mee, maar heb weinig keus, omdat mijn wervels inzakken door de osteoporose.

    Anoniem, wat jij schreef over je benen, er staat nu wel iets over trombosevorming als bijwerking van het middel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.