Astmapatiënten moeten op hun gewicht letten

Inhalator - astmaAstmapatienten moeten op hun gewicht letten en zorgen dat ze niet te veel aankomen. Bij gewichtstoename wordt de ziekte erger en dat gebeurt al van zodra ze 2,5 kilo aankomen. Dat blijkt uit een studie onder vijfduizend patiënten in Dallas, aldus DeMorgen.be.

De onderzoekers onderzochten het effect gewichtsverandering bij astmapatiënten op hun ziektesymptomen. Van de patiënten die op een jaar tijd ten minste 2,5 kilo aankwamen, bleek de ziekte erger te zijn geworden. Van de astmapatiënten die dikker geworden waren had 22,9 procent drie of meer problemen bij hun astmacontrole. Bij de astmapatiënten waarvan het gewicht stabiel was gebleven, was dit 15,9 procent.

Ook de levenskwaliteit van de astmapatiënten werd gemeten. Bij de patiënten met astma met een stabiel gewicht kreeg die een score van 5,1 op een schaal over de levenskwaliteit van astmapatiënten. Bij de patiënten die een gewichtstoename hadden, lag die score op 4,9. Deze patiënten bleken vaker naar de spoedafdeling van het ziekenhuis te moeten. Ze maken ook meer kans om tijdelijk hoge doses corticoïden nodig te hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.