Vergoeding baarmoederhalskanker vaccin in Belgie

BaarmoederhalsHet vaccin tegen baarmoederhalskanker, Gardasil, wordt in België vanaf 1 november bijna volledig terugbetaald voor meisjes van 12 tot en met 15 jaar. De beslissing daarover werd gepubliceerd in het Belgische Staatsblad, aldus DeMorgen.be.

Gardasil, geproduceerd door Sanofi Pasteur MSD en sinds november 2006 op de markt, beschermt meisjes die nog geen seksueel contact hebben gehad tegen het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. Deze meisjes moeten het vaccin in drie fasen toegediend krijgen. Elke dosis kost 130,22 euro, maar wie in aanmerking komt voor terugbetaling, moet vanaf 1 november maar 10,60 euro betalen. Dat brengt de totale prijs van het vaccin op 31,80 euro.

Het vaccin beschermt tegen vier types infecties die het humaan papillomavirus (HPV) veroorzaken, de types 6,11, 16 en 18. Die vier types veroorzaken naar schatting 75 procent van de gevallen van baarmoederhalskanker in Europa.

HPV is een van de meest frequente seksueel overdraagbare infecties, die vaak in de eerste jaren na het eerste seksuele contact wordt opgelopen. Dat is ook de reden waarom meisjes best gevaccineerd worden voor ze hun eerste seksuele ervaring hebben gehad. In België worden elk jaar zevenhonderd vrouwen getroffen door de ziekte. Voor een derde van hen is de ziekte fataal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.