Nederlanders onderschatten risico diabetes

Nederlanders onderschatten de risico’s om diabetes (suikerziekte) te krijgen. Hierdoor doen ze te weinig aan preventie en zal zich bij veel mensen de ziekte ontwikkelen. Dat blijkt uit onderzoek van de Bas van de Goor Foundation en Intersport.

Tien procent van de Nederlanders denkt ten onrechte dat minder suiker eten de meest effectieve behandeling is tegen diabetes. En drie op de tien Nederlanders gelooft dat ze van diabetes kunnen genezen als ze gezonder gaan leven.

Volgens onderzoeksleider Jan Revet van Intersport moeten Nederlanders zich er sterker van bewust zijn dat wanneer ze eenmaal diabetespatiënt zijn, daar nooit meer van af komen. ,,Dat is helaas onmogelijk. Het is dus echt belangrijk om te voorkomen dat je het krijgt. En een gezonde en bewuste levensstijl draagt hier aanzienlijk toe bij.

Een gezondheidstest kan aantonen of iemand tot de risicogroep behoort. Van de ondervraagden vindt 90 procent dat zo’n preventieve test moet worden ingevoerd. De komende week vinden landelijk diabeteschecks plaats waarbij deskundigen uitleg geven over de glucosewaarden.

Op dit moment hebben naar schatting 900.000 mensen diabetes. Zestig procent van de Nederlanders denkt dat ze symptomen van diabetes (zoals veel dorst, slechter zicht, vermoeide benen) herkennen. Toch heeft een derde van de patiënten diabetes zonder dit te weten.
[AD]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.