Uit angst voor overgewicht geen insuline

Veel jongeren met diabetes slaan hun maandelijks insuline-injecties over uit angst om aan te komen. Dit blijkt uit een internationaal onderzoek onder tweeduizend tieners.

De resultaten van het onderzoek zijn gepresenteerd tijdens het Europese Diabetes Congres (EASD) in Amsterdam. Specialisten noemen het minderen in insuline zorgwekkend, omdat het gemiddelde bloedsuiker van de jongeren daardoor aantoonbaar hoger dan de bedoeling is. Dat kan de basis leggen voor latere complicaties.

Volgens het onderzoek onder jongeren met diabetes (type 1), dat werd geleid door de Deense specialist Henrik Skovlund, slaat meer dan negen op de tien zeker een keer per maand een injectie over om hun gewicht in de hand te houden. Een op de twintig tieners zegt dat nooit te doen. De onderzoekers toonden zich in Amsterdam verrast over het resultaat.

Iemand met diabetes moet zelf regelmatig insuline inspuiten omdat het lichaam die (bij patiënten met type 1) zelf niet meer aanmaakt. Het hormoon insuline zorgt ervoor dat het lichaam bloedsuiker kan omzetten in energie. Patiënten die de injecties achterwege laten, halen hun energie uit het verbranden van vetten. Dat scheelt gewicht, maar het is gevaarlijk vanwege de afvalstoffen die daarbij vrijkomen. De patiënt blijft zitten met een te hoge bloedsuikerspiegel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.