Sonja Bakker dieet is ongezond

Appels - meetlintHet dieet van Sonja Bakker is ongezond, want het is een zogenoemd crashdieet. Lijnen volgens de Sonja Bakker-methode (ook wel bekend als Sonja-Bakkeren) verpest de stofwisseling en kan blijvende problemen met het metabolisme en eetgedrag veroorzaken. Dat zegt Tatjana van Strien, werkzaam bij Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit, vandaag in de verschillende kranten.

Van Strien is psychologe en ontwikkelde de internationaal gebruikte Vragenlijst voor Eetgedrag. Ze is ook schrijfster van het boek “De afslankmythe”, eind oktober verschijnt haar tweede boek over afvallen met en zonder resultaat.

Het dieet van Sonja Bakker veroorzaakt door de lage calorie-waarde een soort zelfopgelegde hongersnood. Het lichaam reageert daarop door heel zuinig om te gaan met de aangeleverde energie en vet op te slaan. Wie lang doorgaat met lijnen, of telkens opnieuw aan zo’n crashdieet begint, brengt uiteindelijk de hele normale stofwisseling in de war en wordt juist dikker.

Steeds opnieuw lijnen helpt niet
Van Strien geeft aan dat mensen die steeds opnieuw lijnen toch dik blijven. Er zijn genoeg dikke mensen gezien die niet meer afvallen van een dieet van 1500 calorieën, omdat hun metabolisme niet meer normaal reageert door herhaalde strenge lijnpogingen. En 1500 calorieën is toch echt weinig.

Van Strien beschrijft in haar boek een Nijmeegs wetenschappelijk onderzoek, waaruit blijkt dat mensen die bijna altijd lijnen een sterke neiging hebben tot ‘overeten’ als ze zondigen tegen hun dieet. Ook gaan emotionele overeters meer eten als ze gespannen zijn, terwijl gewone eters dan juist minder trek hebben.

Kritiek
Al eerder was er kritiek op de SonjaBakker-methode. Het Voedingscentrum vond dat één van Sonja’s boeken te weinig handvatten voor blijvend gewichtsverlies biedt en een aantal bekende dames hadden ook al kritiek op Sonja Bakker.

286 antwoorden op “Sonja Bakker dieet is ongezond”

 1. Sonja Bakker is een leuke meid, maar haar dieet helpt niet (bij mij). Ben al 35 jaar aan het lijnen en doe ook veel aan sport. Nordic Walking paar keer per week. Toch word ik steeds dikker. Echt benieuwd naar het boek van Tatjana van Strien. Misschien heeft zij een idee waarmee ze dikke mensen wel kan helpen.

 2. mij werd ook het advies gegeven door een kennis om te gaan “bakkeren”, die was er zelf al een aantal maanden mee bezig en inderdaad behoorlijk afgevallen – voor mijn gevoel te veel, maar goed, dat is zijn keus – omdat ik eigenlijk al mijn hele leven knok tegen de extra kilo’s. nu heb ik sinds ongeveer 11 jaar diabetes, en ik heb mijn diabetesverpleegkundige in het ziekenhuis er naar gevraagd, of dat iets voor mij zou zijn. het werd mij ten zeerste afgeraden, met name doordat de koolhydraten bij de maaltijden van sonja per dag enorm verschillen, en dat is juist iets waar bijvoorbeeld diabetici rekening mee moeten houden. voor iemand bij wie het wel werkt, prima, maar voor mijn gevoel niet klakkeloos ermee beginnen, vraag eerst goed advies!

 3. over de rug van iemands succes zijn/haar eigen boek oid promoten. Schande! Boycotten die handel!

 4. De mensen die hierop negatief reageren zij n over het algemeen degegene waarbij het weer niet lukt af te vallen. Ik vind het een geweldig dieet. Na 9 weken 14 kilo afgevallen en daarna op gewicht gebleven met bepaalde richtlijnen van sonja en nooit zweverig gevoeld wat ik bij bepaalde andere dieeten wel heb. SUPER!!!

 5. Komop mensen,die Sonja lacht zich toch helemaal de zenuwen om ons!!!
  Hebben we nou echt een muts als Sonja nodig om ons te vertellen wat we zelf weten? We eten verkeerd, teveel, te vet, we bewegen te weinig etc, dat kunnen we toch zelf allemaal wel invullen!
  Ikzelf vind Sonja een dom-shit, aan de andere kant best ook wel weer slim om zich te verrijken aan onze luiheid om zelf na te gaan denken wat we verkeerd doen.
  Gewoon letten op wat je eet, hoeveel, hoe vet, lekker gaan sporten en je bereikt precies hetzelfde, zonder Sonja aan een groter huis te helpen!!
  En van de centjes die je bespaart door het boek van Sonja te boycotten neem je een abootje op de sportschool of koop je een leuke, nieuwe, kleinere out-fit om te vieren, dat je op EIGEN kracht bent afgevallen…..

 6. Ik heb het eerste boek van Sonja gekocht, het een week geprobeerd en ik had alleen maar HONGER. Weg met dat boek en op zoek naar een andere methode.
  Via http://www.opgewicht.net bij Yvonne Lemmers terecht gekomen. Deze methode werkt dus echt!!! Ik heb alle diëten al gevolgd maar kon het echt niet volhouden. Het blijkt dat ik ernstig koolhydraatverslaafd ben. Van een eierkoek krijg ik alleen maar honger en zin in meer. Bij een koekje kan ik het ook niet laten, de rol moet op. Die 6 of 7 keer kleine weinig vet en dus koolhydraatrijke porties bij Sonja is dus echt niets voor een mij (en ik denk wel voor de meeste mensen met een gewichtsprobleem).Voorheen at ik de hele dag door koolhydraten, mijn lichaam vraagt daarom.
  Nu bij Yvonne ben ik in 2 maanden tijd 7 kilo afgevallen en ik denk niet meer de hele dag aan eten. Ik heb zelfs een verzadigingsgevoel gekregen, ik zit vol na een goede maaltijd en krijg niet na een uur al weer zin in iets lekkers. HET OPGEWICHT-PROGRAMMA IS DUS GEEN CRASHDIEET. Ik voel me er van de eerste week af veel energieker door. Nu geniet ik ’s avonds van mijn stukje kaas en olijven bij een heerlijke pot thee. Het heeft vele voordelen: Ik zit niet meer als een plumpudding op de bank koek en snoep te eten, het geeft me rust, ik hoef niet meer te eten. En: ik heb geen hoofdpijn meer. Ik ben helemaal gestopt met aspartaamhoudende producten. Dus GEEN OPTIMEL, GEEN COLA LIGHT, GEEN EIERKOEKEN, GEEN KAUWGOM (wat ik de hele dag door in mijn mond had), maar wel VEEL ENERGIE en GEEN HONGER. Het heeft me zo verbaasd dat je door op een andere manier te eten je zoveel anders te voelen en dat ik niet meer de hele dag aan eten denk. En dat kon ik bij Sonja niet.
  Ik kan jullie allen het YvonneLemmersen aanraden!!!

  Groetjes
  Gerrie

 7. Zijn er nog meer mensen die boeken willen verkopen ten koste van Sonja Bakker ? Ik ben geen wetenschapper maar weet wel dat ik dankzij het “Sonja Bakkeren” in ca. 6 maanden van 93 naar 78 kg. ben teruggegaan zonder honger te lijden of me rot te voelen en op welk gewicht ik nu enige tijd ben en me daar heel goed bij voel.

 8. ik heb zo’n 3 maanden geleden, 3 maanden lang het sonja bakker dieet gevolgd. daarmee was ik zelf 12 kilo afgevallen door te sporten en dat dieet te volgen. ik ben nog steeds die 12 kilo kwijt en heb totaal geen probleem om op gewicht te blijven. in het weekend heerlijke snacks nemen, pizza eten ed. 1 a 2 keer per week beetje sporten, en als ik een kilo aankom, doe ik zo ff 2 dagen lang sonjabakkeren en het is er weer vanaf. dus ik snap dat hele gezeik niet dat je na dat dieet weer aankomt. ik heb er geen last van. ohja en sonja bakker is geen dieet, het is een methode. het is dus ook de bedoeling dat je na dat dieet, haar methode blijft volhouden, alleen aangepast aan wat jij lekker vind en wat gezond is. in het weekend mag je gerust losgaan in het eten, zolang je doordeweeks maar gezond blijft eten. en ook 5x per dag kleine porties eet. zo moeilijk is het niet hoor. en mijn metobolisme, of hoe je het dan ook noemt, is niet trager geworden, die is sneller geworden. ik heb geen last meer van verstoppingen, zoals ik die had voordat ik met sonja bakker begon.

  sonja bakker, trek je er niks van aan. bij veel mensen heeft het geholpen en die hoor ik niet klagen. bij mij is het een grote succes, en ik kan het iedereen aanraden, zolang je er maar aan houd, en na dat dieet niet weer als een gek vette dingen gaat eten, zoals de meeste mensen dat gaan doen.

 9. of het nu gezond is of niet altijd gaat elk pondje door het mondje.en veel bewegen als je dat niet kan ,op zen minst veel wandellen of fietsen en dan komd het echt allemaal goed,in ieder geval geen schips en frieten eten niet te veel dan en snoepen gebak enz enz ,dan komd het echt wel goed .en daar heb je geen boek voor nodig zeker weten van iet .en ga niet zo maar exspirementeren.vraag altijd na wat voor jou het beste is .aan je dokter of in ieder geval mensen die weten waar zij over praten………niemand zal zeggen dat het makkelijk is maar waar een wil is is een weg .doeiiii en veel suxes……..

 10. Volgens mij zijn sommige mensen alleen jaloers. Sonja Bakker zat eerst in de bijstand en door haar boek niet meer. Of het dieet goed of slecht is, maakt niet uit. Knap gedaan meissie!

 11. Het feit dat iets KAN werken, wil niet zeggen dat het daadwerkelijk gezond is. Sonja Bakker is er gewoon “one of many”, wat mij betreft een valse leermeester. En dan de producten, welke in de supermarkt worden aangeprijsd als “aanbevolen door Sonja Bakker”. Mischien leuk om het anders te lezen. “Sonja Bakker wordt dik betaald om ons industriele product te promoten. Zo eet mevrouw Bakker dus mooi van 2 kantjes, aan de ene kant dient zij de eeuwig worstelende mens, aan de andere kant de belangen van grote bedrijven. Ze is vanzelfsprekend ook maar een mens, en ik zeg niet dat ze slecht is. Maar qua geloofwaardigheid werkt het bij mij gewoon niet. Mijn bescheiden mening: Een natuurlijke, zo min mogelijk bewerkte voeding, daar hebben mensen baat bij. Ikzelf ben een tijdje vegetarier geweest en viel daar ook erg van af, niet omdat het gezond is! Vervolgens was het worstelen om aan te komen, iets wat voorheen een eitje was, letterlijk en figuurlijk. Momenteel kan ik weer aankomen en dat is een feest, want een beetje vet heeft een mens gewoon nodig, gefotoshopte dames en heren, zijn namelijk ook niet gezond!

  Moraal van het verhaal: Er is geen makkelijke manier om gezond te leven, de manier waarop ik nu eet, zal door een 80% van de Nederlanders als zeer ongezond en mischien zelfs wel gevaarlijk worden bestempelt. Maar aan de andere kant, is het zoals de natuur het bedoelt heeft.

 12. Die mensen die maar blijven hameren op meer beweging vergeten zeker dat er ook mensen zijn die dat niet kunnen door lichamelijk ongemak. Zelf heb ik daarom het boek van Sonja Bakker gekocht. Niet om het volledig te volgen, maar om mezelf aan te leren gevarieerd te eten en nieuwe recepten te leren. Afvallen gaat op die manier niet snel, maar volgens mij wel verantwoord.

 13. Het is logisch dat mensen, die afvallen zeggen dat het dieet ok is, maar de kritieken gaan er niet over dat je er niet van afvalt, maar wat het doet met je intern systeem. Ik denk inderdaad dat Sonja Bakkers dieet in dat geval niet onderdoet voor elk ander dieet. En de hoeveel calorieen die iemand per dag nodig heeft hangt af van hoe actief hij/zij is. Het gaat niet om de calorieen, maar meer om de hoeveelheid vet en suikers. Het is wel dubieus dat deze vrouw haar uitspraken doet in combinatie met een uitgave van haar eigen boek.

 14. Ik ben erg tevreden met Sonja, leert mij matig te eten, en niet al te veel, ik ben 8 kilo afgevallen,ondanks ik een langzame schildklierafwijking hebt, dus ben hartstikke blij met Sonja, ben nu gestopt maar ben wel bewust gezond gaan eten, mevr. Strien jij bent een psycoholoog, dus hou je maar bezig met je eigen vak. Laat Sonja met rust.

 15. Ben zelf aan de hand van Sonja bezig geweest en het helpt prima. Niets verstoring van stofwisseling of het moet zijn dat de gang naar de snackbar, barbecue, feestvieren, pinda’s danig zijn verstoord en dat is maar goed ook….! Voor mijn gevoel de kift op het succes van een ander. Wat wetenschappelijk…..
  Heel Nederland zou hieraan mee gaan doen dan hoefden de gezonde personen niet voor de sport van ongezond levenden te gaan betalen. De wereld op zijn kop… of vind u niet?

 16. Het is inderdaad dubieus, dat zij deze uitspraken doet en tegelijkertijd haar boek promoot. Dat geeft des te meer aan, dat ook haar waarheid geen waarheid is. Vergelijk het met de suikerstichting (gesponsord door de industrie), die witte suiker probeert te promoten, een van haar argumenten is, dat kunstmatige zoetstoffen ongezond zijn. Dit argument is niet geheel onjuist. Maar tegelijkertijd voorziet de Suiker stichting in desinformatie over hetgeen zij promoot. Zo zou een mens suiker nodig hebben, dat is juist. Maar de stichting laat duidelijk achterwege dat witte GERAFFINEERDE suiker een heel ander iets is dan natuurlijke suikers, zoals die van nature voorkomen.
  Moraal van dit verhaal: “Spreekt iemand eenmaal de waarheid, betekent dat niet dat zij altijd de waarheid spreekt.” Sterker nog, er blijkt des te vaker een correlatie te zijn, tussen wat men schrijft en wat men achterwege laat. Zelfs in wetenschappelijke publicaties!

 17. Er zijn al een aantal mensen die een reactie hebben gegeven die er ook echt verstand van hebben (en ook ik doe de opleiding voeding net als meike) grappig dat mensen dan toch nog steeds reager over dat iedereen jaloers zou zijn……. sonja gebruikt idd brood, groenten, fruit enz. maar van alles met even te weinig.. en er bestaan niet voor niets aanbevolen dagelijkse hoeveelheden….

 18. geklets!
  laten ze eens kijken naar mensen die een ongezond eetpatroon hebben!
  wat is er mis aan het eten van sonja’s dieet???????
  sonja’s dieet werkt prima,dit is ons nog met geen 1 dieet gelukt!!!
  wij vinden sonja’s dieet een aanrader!je hoeft echt hiermee geen honger te lijden!!!!
  kom maar op met je volgende boek sonja!!!

 19. Grappig dat alle mensen (die het niet eens zijn met het commentaar van Van Strien) het beter weten. Puur op basis van gewichtsverlies kun je toch niet bepalen of een dieet wel of niet gezond is?!?!?!
  Ik ken genoeg mensen die af zijn gevallen door Sonja Bakker. Puur afhankelijk van je eigen LEEFHOUDING of je uiteindelijk wel of niet op gewicht blijft.
  Mijn mening –> ga lekker sporten, veel beter en gezonder dan Sonja!

 20. Waarom stopt iedereen niet gewoon met lijnen? Accepteer gewoon hoe je bent en hoe anderen zijn. En als je jezelf te dik vindt stop dan met te veel eten en ga sporten!

 21. de meeste roepen…het helpt, maar helpt het nog naar 1 jaar, of moet je altijd jezelf uithongeren, want dat is het baker dieet. Dit is gewoon een feit, waar al veel eerder veel aandacht aan geschonken is. Mensen, als we nu eens allemaal op de vetheid van de te consumeren producten letten en de hoeveelheid die je per keer consumeert, dan hoef je geen dieet te volgen. Wat al eerder gesugereerd is, accepteer hoe jij bent, maar ook (niet onbelangrijk) hoe de ander is. De een is slank en de ander volslank. Juist door het vaak aangepraat zelfbeeld, voelen we onszelf te dik. Het gaat erom dat juist jij je lekker voelt en als dat t geval is en je bent volslank, wat dan nog!!! Stop dat gedoe met lijnen, niets helpt op langere termijn, maar dan ook echt helemaal niets. Wat je wel altijd zelf kan doen is structuur en regelmaat aanbrengen in je voedingspatroon…..en ik heb daar Sonja Bakker niet bij nodig hoor!!
  Ow ja, ik wilde ook nog ff melden dat ik zelf volslank ben en me er prima bij voel!!

 22. iedereen die meer dan 5 kilo kwijt wil middels het sonja bakker-dieet raad ik ten strengste af het te volgen. Natuurlijk val je er van af. Je mag veel te weinig eten. Mevr. van Strien heeft echt gelijk. Al diegene die nu veel afvallen wil ik over een jaar nog weleens zien. Het is en blijft een crashdieet en je zal er net zohard weer van aankomen als je ermee stopt. Je moet je eetgewoonten veranderen en meer bewegen. Dat weet sonja ook wel maar dit levert meer geld op. Gelukkig hoef ik niet af te vallen omdat ik ervoor gezorgd heb dat ik nooit teveel aan ben gekomen. Iedereen weet dat ieder pondje door het mondje komt en dat als je minder of helemaal niet snoept en halfvolle prod. gebruikt je afvalt. Bezint eer ge begint!!!!!!

 23. Ik ken iemand die 37 kilo is afgevallen met het sonja bakker dieet, in nu ruim 9 maanden bezig en wilt nog 8 kilo afvallen.
  Dus het is een dieet wat helpt, en wat betreft dat het een slecht dieet is, tja welk dieet niet??
  Bij elk dieet is het zo, afvallen en daarna op je eten letten, anders gaat het mis, dan kome de kilo’s er zo weer aan!!
  En degene zegt boven mij stop met dieten en wees gewoon jezlef, is ook niet gezond, er zijn heeelll veel mense die echt echt niet alleen van de kilo’s afwillen omdat ze ‘mooi’willen zijn, maar omdat het beter is voor je gezond heid. denk maar aan hart en vaatziekten en suikerziekten enzovoort. kan je ook krijgen als je slank bent natuurlijk, maar overgewicht helpt daar zeker een handje aan mee!!!
  Zelf gaat ik ook maar weer aan het sonja bakker dieet beginnen, hopen dat ik het vol houdt!!

 24. Ik dacht zelf ooit ns 5 kilo te willen kwijtraken, maar met het sonja systeem had ik de hele dag honger. In combi met een intensieve baan is het een moordende hoeveelheid calorieen dat je binnen mag krijgen. Veel bewegen en goed gezond eten is effectiever. Desalnietemin heb ik velen om mij heen zien afvallen na jaren “gejojo”. Het is dan wel noodzakelijk je eetgewoonte drastisch te veranderen en dat zal niet iedereen kunnen.

 25. Ja het bekende jojo effeckt voor kom je ook door sonja’s recepten te blijfen gebruiken, alleen overdags gewoon brood, mischien iets meer, geen snoepen, en proberen gezond te blijfen eten.
  Een nieuwe manier van eten, zoals de meeste nu doen, verkeerd eten, teveel vet ed!!!

 26. Mensen, het niet alleen het afvallen, het is ook dat je de rest van je leven gezond en gevarieerd moet eten, dus opletten wat je eet!
  Zelf heb ik ook overgewicht, en zoals zovelen is dit een straf!!!

 27. Niemand houd je een pistool tegen je hoofd, Sonja Bakker werkt, maar je moet ernaast niet hard werken.
  Je kan ook wat minder eten en wat harder trainen. Gezond eten! Anders heeft het trainen ook geen zin.

 28. Dat je ergens van afvalt wil nog niet zeggen dat het blijvend is en ook niet dat het goed voor je is. Als je helemaal niet eet val je ook af en je maakt mij niet wijs dat je dat gezond kan noemen. Van roken en stress val je ook af, van stackers ook. Allemaal ongezond, maar het werkt wel.

  Helaas zijn de meeste mensen te lui of te ongedisciplineerd om op een normale manier af te vallen (normaal gezond eten en veel bewegen). Sonja Bakker is dan makkelijk en snel, maar al die mensen die hier reageren dat Sonja geweldig is hebben geen idee hoe al die aanhangers van Sonja er over een paar jaar uitzien. Onder het motto: het werkt dus het is goed. Denk vooral niet logisch na en verknal lekker je eigen lichaam.

 29. Dhr. PFM zegt:
  Wat een ophef van iedereen die denkt het beter te weten. Maar bekijk het ook eens van de medische kant.Maar dat is voor de meeste een probleem omdat ze daar geen kaas van hebben gegeten.Het is gewoon zo dat als je alles met mate tot je neemt er geen vuiltje aan de lucht is.Alles met ‘te’ is niet goed, maar tevreden is het enige wat wel goed is.Dus zorg dat je tevrede bent met je lichaam en denk hierbij wel aan je gezondheid.
  Dat houd dus in afwisselend eten en voldoende bewegen.
  Vriendelijke groet,
  PFM

 30. Sonja laat je juist weer gewoon ouderwets eten, gezonde maaltijden en gezonde tussendoortjes. Niks geen fast food en daar word je dik van.Geen sausjes uit pakje maar maak ze zelf maar van gezonde producten. Volgens mij niet ongezond. Zelf in drie maand tijd 10 kilo afgevallen , wat mij in 12 jaar niet meer was gelukt.Dank je wel Sonja.

 31. Beetje jammer hoor, al die afgunst!
  Het is voor veel mansennogal moeilijk om iemand het succes te gunnen.
  Heb je het dieet al goed gelezen?
  Logisch dat je bij een dieet minder eet toch? En ik heb nog geen dieet gezien waarbij ik zoveel lekkere afwisselende dingen mag eten.
  Ook is er duidelijk aangegeven dat je voldoende gevarieerde voedingstoffen binnenkrijgt. En als je honger hebt dan neem je toch een lekker stuk fruit ofzo.
  Nog maar eens goed lezen wat een crashdieet eigenlijk betekent!
  enneh,.. als je na het dieet weer je oude (vr)eetpatroon oppakt, dan is geen enkel dieet goed, lijkt mij.
  Sonja, THUMBS UP!

 32. Okay, first of all, sorry people, but I have to write this in English because I don’t speak Dutch.
  Well, what is working for one person, not necessarily works for another. It will always be that way. And to be able to say something intelligent, you don’t necessarily have to have a university degree.
  Sonja Bakker found something that works for her. And doing so, she realized that she could make it her line of work and help others on the way. Nothing bad in that. And when you see a picture of her, she always looks healthy and happy, which I take as a sign, that the way she is eating is good for her.
  Mrs. van Strien on the other hand I have only seen once and by then she did not look neither healthy nor happy nor well in any way. Need I say more? And that she promotes her book by saying something bad about somebody else is not simpatico.
  Okay, back to Sonja Bakker. I could loose some pounds, so once I bought one of her books. And I must admit, that what I found, did not appeal to me. I would never start on a thing like that. In stead of eating healthy fat you eat halvarine, yeachh. You drink optimel, yeachh, yeachh. You drink cup a soup, yeachh, yeachh, yeachh. And you drink milk, eat kruidkoek and Liga Evergreen and 3 times a day you eat cheese. On the other side, you only get fruit once a day, on some days no fruit at all. Apart from that, every bit of the diet comes from a package, even the bakje rauwkost met yoghurtdressing. No, the Sonja Bakker Diet is not a Crash-diet. You get enough food. My objection would go towards the quality of the food. Okay, let me take you through one randomly chosen day of the diet:

  Breakfast: 1 glas halfvolle melk, 1 plak kruidkoek med halvarine.

  Well, the milk is okay, unless you are lactose intolerant. The kruidkoek is pure carbohydrates, and not the good kind. It makes your blood-sugar level peak and that again makes your insulin level raise. And it is the insulin that makes you fat and can course diabetes in the end. And than there is the halvarine. What ever healthy fat it may have been to begin with, during a chemical process those fats were made hard, so you can put them onto your bread. They are unhealthy now and you could as well put them directly into your bloodstream to clogg up your arteries. A much better choice for breakfast would have been a shake made from one cup of soymilk, 1 tablespoon almond butter, 1 tablespoon goats kvark, a small banana and maybe something to sweeten it, like a drop of agave diksap or maple syrup or maybe even some stevia or erythritol (the best), but no sugar or honey or artificial sweetener.

  Then there is a tussendoortje: 1 Liga Evergreen.

  Carbohydrates again. Empty ones I would say. Not a single natural vitamin in sight. The better choice here would have been a nice piece of fruit of your choice and handful almonds. Even so the fresh fruit you eat contains natural sugar; the almonds will prevent your blood sugar from peaking and your insulin level from rising.

  Lunch brings 2 vollkoren boterhammen med halvarine, 1 x kaas 30+ en en gekookt eitje, 1 glas Optimel.

  Again a lot of empty carbohydrates that do nothing more then fill you up. The halvarine hasn’t become healthier since breakfast. The cheese and the egg are okay, but then again: all in all this meal is not something you look forward to is it? In stead you could try one slice German vollkornbrot with mayonnaise and slices of half an avocado and a tomato. Put salt and pepper on top, or try garlic pepper or some ‘bieslook’. It is really delicious. And the optimel? Well, let me say, that even so Campina has enough money to promote their product as being healthy and enough power to influence public authorities, who are put to handle our health, they don’t really impress me. It’s drink yoghurt. If you like it, drink it, but don’t tell me, that it is healthy.

  And now we have come to the second tussendortje of the day and finally, it is something with a vitamin in it: an apple.
  I can practically hear all your body scream: here, here!!!

  Dinner is: 2 pistolets gezond ham/kaas, 1 cup a soup kip, 250 gram magere yoghurt.

  You call that a dinner? Again there are empty carbohydrates and again you have cheese, this time accompanied by ham. Hmmm…, I don’t see the ‘gezond’ part of it. And the soup? A sachet of dried soup and chemicals made soup again by a cup of hot water. Can any body find the natural vitamins and minerals in that one? And as the clou of the meal you get half a pound of meager yoghurt. Yummy. If I had to eat like that, by time I would certainly get a nervous breakdown. There are many real dishes you could eat in stead, but if it has to go fast, try this one: cook some crushed garlic in some olive oil. Before it gets brown, put a bag full frozen green beans on top, turn it a few times and then give some bouillon to it. Let it cook on a low fire until the beans are as you like them. Drain the water from the beans and put them into a bowl of a kind. Sprinkle them with graded cheese and put them in the oven, until the cheese is melted and gets brown. Eat the dish either as it is or with a small piece of meat or fish, but not with bread.

  Now we have come to the last meal of the day: 1 glas rode wijn of 1 glas jus d’orange, 3 toastjes med 30+ kaas.

  The red wine is okay for me; it contains lots of flavonoids and antioxidants, so even if the red wine has many calories (carbohydrates), please go ahead, drink your wine. Maybe you can just take half a glas and stretch it with some water? Jus d’orange is definitely too much sugar. Especially if it is taken from a TetraPak, but also if it is freshly pressed. You do need the vitamins though, so why don’t you just eat an orange in stead? The rest of the meal again contains empty carbohydrates and the third portion cheese that day. In stead you could take a cup of Greek yoghurt, the fat one, and mix it up either with a teaspoon instant coffee and a teaspoon unsweetened coco powder and a drop of erythritol (if you can’t get that, you can use fluid natrena), or you can mix it with a hand full grapes cut in half and sweetened and with a little bit vanilla extract. Both taste great. If you don’t want to eat that much, you can also just take a piece (not a whole bar) of really dark chocolate (at least 70%) and a handful almonds (let the almonds soak in cold water for some hours, or put hot water on them and let them soak for a few minutes, so you can take off the brown peel. That way the almonds taste better and it is easier for your body to get all the nutrients out of them.

  There you are. I would never eat the Sonja Bakker way, but then again: what do I know? If it works for you: go ahead, knock yourself out. The most important part must be that every body does, what makes him or her happy and healthier. And don’t promote your book by pulling somebody else down.
  That was all I wanted to say. Bye!

 33. Afvallen doe je met sport en minder eten en veel water drinken niet met dieet. Jullie zijn gewooon een luie donders.

 34. Beginnen met een dieet en dan weer stoppen en terugvallen in je eigen gewoonten heeft jojo-en tot gevolg, altijd en met elk dieet. Permanent aanpassen van je eetgedrag: precies genoeg calorieen voor de energie die je gebruikt, is het enige dat werkt.
  Élk dieet is ongezond om permanent te gebruiken, natuurlijk krijg je dan te weinig binnen. Anders zou je er ook niet van afvallen nietwaar?
  Sonja moet gewoon nog een boekje schrijven: hoe blijf ik op gewicht na het bakkeren…En alweer een bestseller!

 35. Sonja Bakkeren is géén dieet, het is gewoon een goede en voor sommigen een nieuwe manier van met je eetpatroon omgaan. Regelmaat ontbijt, lunch, en diner en een tussendoortje om je stofwisseling op gang te houden.
  Verder is extra sla, rauwkost, fruit en de hoeveelheid groenten prima, bij “grote honger” is meer groenten zelfs geen bezwaar! Zelf ben ik 1 van de sonjabakkeraarsters van het eerste uur en ook 15 kilo afgevallen, dit is overigens nog steeds zo. Ik hoef me niet meer strikt aan haar boek te houden, het is puur regelmaat en afwisseling. Zelfs een glaasje en iets lekkers in de weekenden zijn gewoon toegestaan!!!! Goed te doen dus! Alle sonjabakkeraars Volhouden!!!! De methode is perfect en doe waar je je goed bij voelt!

 36. hehehe

  Ik heb het eerder iets diplomatieker gebracht, maar ik sluit mij aan bij Joelle.. En vraagt trouwens iemand zich nog wel af wat we in dat gat stoppen (net onder de neus) ? Gepasteuriseerde melk, gepasteuriseerd vruchtensap uit concentraat.. geraffineerde suikers, geraffineerd zout. En als ik hier in de comments lees dat mevrouw Bakker cup-a-soup aanbeveelt, krijg ik echt koude rillingen, niemand, uw ergste vijand (indien u deze heeft) zelfs verdient zoiets vreselijks!

 37. SONJA BAKKER SUCKS DOMME MENSE,, ALSJULLIE NIET ES GWOON KUNNE DIEETEN DOOR MINDER TE SNOEPE HOE ZIELIG BEN JE DAN XD doeii(L)

 38. @Cirsten

  What do you know? A lot more than the avarage poster on this topic! Some people still think the Bakker diet is “crushed” because we don`t like her success.. Success is very relative in this case, does it mean earning money? Does it mean helping a lot of people? In the long run, I personally do not think anyone would benefit. I also studied for “voedingsconsulent” but with a more wholistic approach, and yet it isn`t my work, I didn`t wrote any books, simply because a real lifestyle change would not be possible for many people.

  That`s why they invented products like cup-a-soup! A quote from Cristen in the post above: “A sachet of dried soup and chemicals made soup again by a cup of hot water. Can any body find the natural vitamins and minerals in that one?”. I completely agree, the presence of vetsin, also known as MSG (monosodiumglutamate; in dutch mononatriumglutamaat (E621 smaakversterker, verwante stoffen E627, E631, …) is more likely a hazard for our health, on top of that Cup-a-soup also contains other crap, such as refined sugar, I think we could speak of synergy, in a negative sense. It`s surely not a blessing!

 39. Ongezonder, dan hoe we tot nu toe aten kan Sonja Bakker niet zijn. Ik ben gelukkig met al die kilo’s dat ik kwijt ben.

  En al die geleerde dietisten ik snap het wel, dit betekent ook minder werk voor jullie want iedereen kan nu gewoon thuis afvallen. Jullie krijgen niet zoveel klanten meer.

  En wat ik heel erg vind is dat mevr de psycholoog het niet goed bedoeld, anders had ze haar onderzoek gewoon bekend gemaakt voor het publiek omdat ze heel graag mensen iets wil bijbrengen, en NIET OM HAAR EIGEN BOEK PROMOTEN.

 40. gezond??een plakje kruidkoek smorgensvroeg????
  hmm heb toch geleerd een goede basis te leggen en een echt ontbijt te nemen.

 41. En wat ik heel erg vind is dat mevr de psycholoog het niet goed bedoeld, anders had ze haar onderzoek gewoon bekend gemaakt voor het publiek omdat ze heel graag mensen iets wil bijbrengen, en NIET OM HAAR EIGEN BOEK PROMOTEN.

  25/9/07 18:32
  duh het boek wat uitkomt gaat over deze onderzoeken!!!
  lezen is moeilijk hoor

 42. LEZEN IS ZEER ZEKER NIET MOEILIJK.
  DUIDELIJK WAT HAAR BEDOELING IS OOK NIET.

  HET ONDERZOEK KAN JE OOK BEKEND MAKEN,OF NIET?

  MAAR NAAM VAN SONJA BAKKER GEBRUIKEN OM AANDACHT TE TREKKEN VOOR JE EIGEN BOEK… ER ZIJN DIEETEN DIE SLECHT ZIJN.

  BOEK VAN SONJA BAKKER IS GEEN DIEET. MENSEN DIE JAREN ECHTE DIEET HEBBEN GEPROBEERD HEBBEN DAAR ERVARING IN EN ZE WETEN ZEKER WAT ECHT DIEET IS.

 43. Mensen, het volk had behoefte aan een simpele richtlijn om af te vallen. En Sonja heeft hen geholpen.

  Het doet de dietisten enz. pijn dat zij niet degene waren die zoiets hadden uitgebracht na 4 of meer jaar studie.

  Waarom hebben géén van jullie een boek met richtlijnen uitgebracht met volgens jullie goede richtlijnen die ook echt RESULTAAT opleverd voor het volk??????

 44. Waarom is iedereen toch zo jaloers op het succes van het Sonja Bakker dieet??!! Sjemig zeg! Wat zijn we kinderachtig bezig! Gun iemand toch succes! Al die onzin van het is ongezond! Ik ken niemand die er dood aan is gegaan, integendeel! Mensen vallen goed af maar eten gezond en niet minder maar met mate! Dus niet zo jaloers doen!

 45. @ 25/9/07 18:57

  Allen het volgende stukje mis je.

  Maar LET OP gebruik de naam van Sonja Bakker niet voor reclame, om aandacht van het grootste publiek te trekken.

 46. Tatjana van Strien probeert over de rug van een sucesvol dieet inderdaad haarzelf te verrijken, bah wordt ik misselijk van, geef mij maar Sonja, je hoeft helemaal geen honger te lijden.

 47. Voor alles geldt eet met mate doordeweeks en doe een keer gek in het weekend.
  Sport er regelmatig bij dan is er niets aan het handje hoor.
  Je lichaam geeft wel aan wanneer het niet goed gaat en er ergens een rem op komt te staan!!

 48. Ik heb het boek van Sonja Bakker ook gelezen.Ik kan me niet voorstellen dat je bij normale lichamelijke activiteiten het op dit “dieet” red. Als iedereen gewoon normaal de hoeveelheden van het voedingscentrum zou eten zou er (bijna)niemand te zwaar zijn. Mensen die een ziekte hebben uitgesloten natuurlijk. Ik geloof wel degelijk dat je jezelf uithongerd door dit “dieet” te gebruiken. Om af te vallen hoef je geen honger te lijden!!!!!!!

 49. Het resultaat is voor de meeste positief, dus de adviezen en leuke/lekkere receptjes zijn ok. Ik vraag me af of de doelstelling die Sonja stelt “bewust zijn/worden van je eetgewoonte” wel gehaald wordt. Haar dag-/weekmenu’s zijn zo gedetaileerd weergegeven dat je er zelf niet meer over na hoeft te denken waar je mee bezig bent, je slaat de blz open en je start met wat is neergeschreven. Naar mijn mening niet echt een bewustwording van een gezonde eetgewoonte. Ik denk dat wanneer je zelf de samenstellingen moet maken uit verschillende voedingsgroepen, daarbij lettend op de juiste balans tussen calorie-opname en calorie-verbruik, je beter voor je lichaam zorgt dan dat je klakkeloos iets opvolgt wat geschreven staat. Daarnaast zorg je beter voor jezelf met een positieve kijk op het leven dan alsmaar te tobben om aan het ideaalbeeld (van wie eigenlijk …) te moeten voldoen. Het is belangrijk dat je daarbij wel respect voor je gezondheid moet houden. Veel leefplezier, op welke manier ook, gewenst.

 50. Wat een onzin allemaal zeg!!
  Doe gewoon geen dieet makkelijker TOCH.. of doe mee aan de ramadan nog makkelijker!! haha

 51. 2nd part.
  I totally agree with you. We should not eat MSG nor should we eat any thing that can be expressed as an E-number or any other chemicals. We are not made to eat the kind of food we eat today. Number of cases, where children are born with deformations because of the food we eat, is rising. But that is a totally different discussion.

  Chances are, the people who are overweight (and most others) already eat what I would call determined food. Changing into eating Sonja Bakkers diet would probably not change any thing about that.
  The problem as I see it lies somewhere else. Today you can not open any newspaper or magazine, the TV, the Internet, without being told how much you should weigh. They tell you about the dangers of being fat and that you are ugly, unless you are on the edge of being anorexic. Can you imagine how it must feel for an overweight person to listen to that every day? And to all the ignorant people, who tell you that you are stupid or lazy or spineless, if you can not loose weight? It can not be good for you in any way and especially not for your self-esteem. And actually, many of the overweight should eat much more then they do today, just another kind of food.
  And what options do you have? If it was as obvious how to loose weight as most people think, we would not have the problem at all, would we?
  An obvious place to look for answers would be the public service ‘Voedingscentrum’, but most people going there find little or no help.
  Another possibility is to take pills. They make you sick though. They can even kill you. So that is no choice either.
  Then there are all kinds of real crash diets like the cabbage diet, the pineapple diet, the egg-diet (you get the idea). Those diets only make things worse.
  If you take a trip to the library, you will find bunches of diet books. Every one with an idea behind. Don’t eat fat, fat will kill you. Don’t eat meat, it makes you sick. Don’t eat, don’t eat, don’t eat…. And the recepies in all books are complicated and many times you need to invest a small fortune in ingredients before you can begin your diet. And often the food is not up to your taste.

  And here comes Sonja. She gives you something you know already, just in another combination. You can keep the diet, because it is so easy, many days you don’t even have to cook. And it works. You loose weight and feel better than you have done for a long time, because things get easier. You start getting compliments and your clothes fit better. And you don’t have to be afraid of the stupid remarks from ignorant people any more. At least not about this topic.
  And if you started weighing about a hundred kilo and get out at 80 kilo, I would think that you really did something good for your health.

  And there comes Mrs. Strien and tells you, that what you are doing is unhealthy. Maybe she has a better solution. Maybe she found the stone of the wise. Chances are she did not. And the overweight really don’t need more information about what they do wrong. If any thing, tell them how to do it right, in a way they can use for something.

 52. wat een gedoe over sonja bakker.
  doe er ook niet aan mee.
  al mijn meeste vrienden en kennissen hoor je steeds zeggen,ik ben aan het sonja bakkeren,maar ik heb helemaal geen honger,
  word er gelijk achteraan gezegt ,zodra ze vertellen ik ben aan het sonja bakker dieet.
  en ook de zin van vandaag mag ik het van sonja.wat een onzin allemaal.

 53. Wat een gedoe zeg over dat dieet. Als mensen nu eens gewoon zelf goed gaan nadenken, drie keer per dag gezond en goed eten en genoeg bewegen, gaat het vaak al vanzelf goed. Sonja Bakker heb je niet nodig voor gezond verstand!

 54. Wat een grote grap dit forum! Het is wetenschappelijk onderzocht en gebleken dat het Sonja bakker dieet OP LANGERE TERMIJN NIET GEZOND IS! En dan al die mensen die het NIET WETENSCHAPPELIJK ONDERZOCHT hebben, zelf door hun ongedisiplineerde manier van leven aan overgewicht lijden, gaan dan ZONDER ENIGE OBJECTIEVE GRONDEN vertellen dat ze het beter weten, dat het wel gezond is, omdat ze ermee afvallen! JA JE VALT ERMEE AF, MAAR OP LANGE TERMIJN IS HET ONGEZOND!!! Verder die onnozele en verzuurde teksten over JALOUZIE van MEVROUW VAN STRIEN van het Behavioural Science Institute jegens SONJA BAKKER. Deze WETENSCHAPPER heeft wel nuttiger zaken dan jalours zijn op Sonja Bakker.
  TOT SLOT: WIE GELOOFT U NOU? EEN WETENSCHAPPER AANGESTELD OM HAAR KENNIS OP DIT GEBIED OF EEN OF ANDERE TV-PRESENTATRICE DIE TOEVALLIG OOK EENS EEN DIEETBOEK DOOR MIDDEL VAN EEN BEETJE PLAGIAAT EN EIGEN VERZINSELS IN ELKAAR HEEFT GEDRAAID!

 55. Nou, Simon laat ons niet lachen.

  Heeft T. van Strien mensen onderzocht die hebben meegedaan aan de Sonja Bakker dieet. Of gaat het om theorieën in de boeken van opgeleiden?

  Er zijn honderden levend bewijzen.

  Waarom heeft zij er niet voor gekozen om de mensen die het methode van SB gebruiken en na jaren nog op gewicht zijn en gezond onderzocht?

  En natuurlijk “heel positief” jou opmerking over de mensen met een overgewicht.

  Je bent zo naief, duidelijk kunnen we ook in jouw hersenen alle theorie tegenkomen met Géén echte mensenkennis.

 56. @SIMON

  IK GELOOF WAT IKZELF MEEMAAK EN RESULTATEN DIE IK ZIE, EN LET OP HE, OP LANGER TERMIJN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 57. “Het dieet van Sonja Bakker veroorzaakt door de lage calorie-waarde een soort zelfopgelegde hongersnood. Het lichaam reageert daarop door heel zuinig om te gaan met de aangeleverde energie en vet op te slaan. Wie lang doorgaat met lijnen, of telkens opnieuw aan zo’n crashdieet begint, brengt uiteindelijk de hele normale stofwisseling in de war en wordt juist dikker”

  HEEL GEZOND!!!

  “Heeft T. van Strien mensen onderzocht die hebben meegedaan aan de Sonja Bakker dieet. Of gaat het om theorieën in de boeken van opgeleiden?”

  Het SB dieet is een crash dieet, daar zijn inderdaad al theorieën oveDit betekend dat het dus al wetenschappelijk (lees: veel objectiever dan losse individuele meningen) bewezen is dat het slecht is.

  Na jaren lijkt mij een beetje een ruime tijdspanne want zo lang bestaat het nog niet en is écht lange termijn onderzoek onmogelijk.

  Naief? kijk eens naar de vele negatieve berichten die er staan op dit forum over het SB dieet; bolimia, overgewicht, psychische gevolgen etc. (“uit eigen ervaring en op lange termijn”)
  Jij leest wat je wilm jammer dat je de vele slechte resutaten ook ziet.
  Ik denk dat je zelf een beetje naief bent Anoniempje…

 58. Hallo.

  Sonja Bakker dieet werkt echt wel. En volgens mij niet ongezond. Lijnen werkt maar tijdelijk. Je kunt het beste je levenstijl aanpassen. Zie:DietenDoeJeZo.nl

 59. Voor elk dieet is wel wat te zeggen.Zelf bakker ik ook af en toe. Ben wat kilo’s kwijt geraakt en dat blijft er goed af.Wat ik erg goed vind is dat door sonja heel veel mensen zijn gaan kijken naar wat en hoe ze eten. Dat is toch geweldig. Het jo jo effect kun je bij elk dieet verwachten. Een verkeerd voedingspatroon gooi je niet zo één twee drie weg. Dus leef ik vrolijk verder met heel veel SAS dagen

 60. Niet te geloven zeg!! Lezen jullie wel eens wat er in het artikel staat? Er staat helemaal niet dat je niet afvalt, er staat dat het slecht is voor je stofwisseling! Sonja Bakker is gewoon voor luie mensen die niet naar de sportschool willen!

 61. Ik moet zeggen dat het Sonja Bakker dieet hier niet super werkt! Mijn stofwisseling is ook goed in de war

  Ik ga over op iets anders.

  Trouwens, ik las op http://www.afvallensonjabakker.nl/ een stuk over een anternatief voor de dure producten! Weet iemand meer van deze goedkopere producten?

 62. al die mensen die sonja bakker verdedigen zijn echt dom. kunnen jullie niet lezen ofzo? pff en als je geen 10 pizza’s in een week eet zoals jullie hiervoor deden en gewoon is gaan bewegen heb je heel dat sonja bakker niet nodig.

 63. MENSEN HET IS WAAR !!!

  Ik ben nu 17 jaar en op mijn 15de begon ik met sonja bakker. Ik viel meteen veel af na 4 weken wel 6 kilo. Maar ik kwam steeds weer aan en viel weer wat af (omdat ik gewoon op een bepaald gewicht wou blijven) maar op een geven moment werkte het niet meer. Sterker nog van een koekje meer dan sonja KWAM IK AAN!!. Mijn lichaam was gewend geraakt aan het patroon ofz. Uiteindelijk ben ik 10 kilo aangekomen en lukt nu niks meer om aftevallen. Sterker nog ik moet 4 keer per week sporten om niet aan te komen.

 64. wat een gedoe sommige mensen hebben echt een plank voor de kop! Ikzelf ben ook echt voorstander om je eetpatroon beter in te delen: 6 gezonde kleine maaltijden per dag met de juiste verhoudingen niet teveel suikers maar wel de goede vetten minstens 2 liter water per dag en natuurlijk wat heel belangrijk is lekker veel of tenminste geregeld sporten. Je wordt er lekker strak van en je voelt je helemaal gelukkig ( gelukshormoon)Je kunt je beter in goede voeding verdiepen en hier je eigen levensstijl van maken dan afhankelijk van een boekje met boodsschappenlijst naar de winkel te moeten en dan maar hopen dat er een extra winteruitvoering uitkomt omdat je anders niet weet wat je mag eten!! Verdiep je nou gewoon eens in goede voeding. Een zeer bekende fitness atlete zei eens: alles wat god geschapen heeft is gezond en goed alles wat god niet geschapen heeft is slecht!! Nou ik ben echt niet gelovig hoor maar hier zit wel de kern van waarheid in. En mochten er vrouwen zijn die denken dat ze dik/ mega gespierd worden van krachttraining DAT IS NIET ZO, je wordt hier juist fysiek heel mooi van, wil je meer weten over gezonde voeding kijk dan eens bij: afslanken met krachttraining gewoon via Google. Dat is heel mooi leesvoer en je steekt er echt een hoop van. op.

 65. Nou ik ben 10 dgn. gelden gestart met het boek “zomerslank etc.” en ben reeds 1 kg. afgevallen, voel me uitstekend. Wel vind ik het bewerkelijk als je nogal ambulant bent de hele dag. Wil nog 2 kg.kwijt.
  Bravo Sonja! Zag je huis op tv, gat i.d. markt gevonden.

  Ineke

 66. Haha, al die mensen die zeggen dat het jalouzie is en dat sonja bakker echt werkt…
  Nou het mag dan wel echt werken, maar juist omdat het een crashdieet is.
  met een beetje lezen is niks mis mensen!

 67. mijn man en ik zijn nu 5 weken aan het sonja bakkeren ,en het is geweldig. jammer van alle negatieve berichten ,het is ons nooit gelukt om af te vallen wat we ook probeerden ,en nu in deze vijf weken mijn man 13 kilo en ik zelf 8 kilo lichter.en het is makkelijk vol te houden.

 68. Jaaa! Ik ken iemand die al iets heeft afgevallen. Dus het werkt wel iets.

  PS: Ik ben zo goed in debateren. Dat merk je wel aan mijn argumenten!!!

  Woot SAS!

 69. Afvallen met enig welk dieet dan ook = is ok. Ook al gebruikt met nu het hype dieet Sonja Bakker. Maar dan…… als je eenmaal op je ideaal gewicht bent. Wat dan? Het gaat niet zozeer om het afvallen, maar om je denken over het eten! Je geest, je innerlijke, de kijk op jezelf! Je kunt tig dieten proberen en altijd ook gewenst ermee afvallen, maar als je na verloop van tijd weer op een zwaarder gewicht zit, is het pet! Dan is er innerlijk niets veranderd. Waarom wil je afvallen? Wat zegt je lijf je? En hoe werkt je lijf dan van binnenuit? Is daar wel eens aangedacht! Blijkbaar niet, want Sonja Bakker is de zoveelste die miljoenen heeft verdient. Terecht, ze zag een gat in de markt en daar is goed gebruik van gemaakt. Afvallen begint allereerst in je denkpatroon over jezelf, je zicht tov het eten / voeding; kortom wat sta je jezelf toe? Ik zie dagelijks veel mensen in mijn praktijk problemen hebben met hun gewicht (en met zichzelf). Een (hype) dieet lost niets op en voegt ook weinig toe. Het gevaar van Jojo-en ligt uiteindelijk altijd op de loer. Wil je echt afvallen, dan moet je bij jezelf beginnen. Doe het dan niet op eigen houtje, maar in begeleiding van een Natuurgeneeskundig therapeut. Iemand die ECHT verstand heeft hoe het reilt en zeilt binnen een lichaam!! En die niet geilt op de zuurverdiende centen van een ander…..

 70. Het Sonja Bakker Dieet is in principe eigenlijk helemaal geen dieet. Het is een verandering in leefstijl verandering. Het is nu eenmaal feit dat 2/3 van de nederlandse bevolking er een verkeerde ongebalanceerde leeftstijl op na houdt. Sonja Bakker zorgt er voor dat er meer systeem in je voedsel inname komt, maar helaas wel te weinig. als je water drinkt verbeterd de afvloeiing van afvalstoffen in je lichaam veel beter. Sonja Bakker is zeer commercieel ingesteld en vaart daar zeer wel bij. in dat boek staat in principe niets wat je zelf niet had kunnen bedenken. ga voor een echt voedingsadvies dat PERSOONLIJK VOOR JOU IS GESCHREVEN langs bij een dietist in de buurt.
  Om goed af te vallen of doelen te bereiken moet je een gedragsverandering toepassen, alleen dan zullen de resultaten blijvend zijn.

  vriendelijke groet een team van Sportgezondheidsprofessionals

 71. Ik ben 15 kilo afgevallen met het Sonja Bakker dieet, maar toen ik weer normaal ging eten zat het er zo weer aan. Wat een k-dieet!

 72. 6 weken Sonja Bakker dieet geprobeerd en een paar kilo afgevallen. Na twee weken zal alles er gewoon weer aan. Geef mij maar de WeightWatchers!

 73. mensen die kritieken hebt op Sonja bakker.. die hebben volgens mij zelf niet eens geprobeert! sonja bakker werkt echt goeD! ze doet ;t niet om je vermageren ofzo hoor! ze helpt alleen met tips geven

 74. Mijn stofwisseling was erg van slag doordat ik door een rugaandoening geen beweging meer had. Nu na 9 maanden stilzitten en 35 kilo te zijn aangekomen (ik was altijd een actief sportster) ben ik begonnen met Sonja Bakker(en) en ik voel me een stuk fitter ben 5kilo kwijt in 2 weken en kom niets tekort. Ik heb juist het gevoel dat ik veel meer eet dan voorheen, alleen gezonder. Ik vind het dan ook geen dieet maar een houvast om je levenstijl en eetpatroon blijvend te veranderen. Ik doe bewuster mijn inkopen, lees veel meer verpakkingen dan voorheen, toen gooide ik zomaar van alles in mijn boodschappenkar. Ik vind dat Sonja je ook niets verbied of aanpraat, het is en blijft tenslotte je eigen verantwoordelijkheid wat je in je mond stopt toch? En het is ieders vrije keus met wat voor methode een persoon wil af gaan vallen. Ik vind het bewust zijn van je overgewicht en de wil om af te vallen net zo belangrijk, zo niet belangrijker als welke methode je daarbij gebruikt. Kortom voor mij is Sonja Bakker net dat ene handvat wat ik miste om mijn levenstijl en voedingspatroon blijvend te verandere.

 75. Welke mens eet in het dagelijks leven (zonder te sonja-en) niet ongezond?
  Of heeft iedereen voortaan een lijstje van het voedingscentrum naast z’n bed liggen met daarop de aanbevolen hoeveelheden die hij die dag tot zich mag nemen.
  Pfff, wat een energieverspilling om hier zo’n gedoe van te maken zeg.

 76. Nou Sonja heeft het geprobeerd, zoals velen het doen. Ze heeft het tenslotte goed bedoeld en haar insteek was om mensen te helpen. Ze hoeft nou niet afgebroken te worden. Ik vind wel dat dieten wel helpen voor een periode (alleen aan eten denken) maar ik heb liever een manier van eten waardoor je je metabolisme kan veranderen. Een juiste manier van eten. Het maakt niet alleen uit hoe je eet, maar ook wat je eet en wanneer je eet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.