Cholesterolpillen voor oudere mannen?

PillenDe National Director for Heart Disease, dr. Roger Boyle, in Groot-Brittannië vind het een goed idee dat alle mannen boven 50 jaar statines, een geneesmiddel om cholesterol te verlagen, moeten nemen. Voor vrouwen zou het geneesmiddel vanaf 60 jaar gratis ter beschikking moeten worden gesteld. Volgens Boyle kan op die manier het aantal gevallen van hartaanval en beroerte men minstens een derde worden verminderd, aldus Gezondheid.be.

Het huidige beleid om alleen risicopatiënten te behandelen, is volgens dr. Boyle hopeloos ingewikkeld. Bovendien mist men op die manier heel wat mensen die niet als risicopersonen worden herkend. Ongeveer eenderde van de hartaanvallen gebeuren bij mensen zonder enig voorafgaand symptoom.

Volgens diverse studies verminderen statines bij patiënten zonder bekende cardiovasculaire ziekte wel het risico van coronaire en cerebrovasculaire gebeurtenissen, maar niet de mortaliteit. Onder meer om die reden zijn de meeste specialisten van oordeel dat het beter is om alleen risicopatiënten met statines te behandelen. Temeer daar de lange termijn effecten van statines niet bekend zijn.

Eén antwoord op “Cholesterolpillen voor oudere mannen?”

  1. Ik woon in Frankrijk en ben ouder dan 70 jaar. Hier is het normaal dat oudere personen de anticholesterol-pillen voorgeschreven krijgen, onafhankelijk van de resultaten van bloedonderzoek. De artsen doen dat uit preventie. Dat is is toch stappen beter waar dan in Nederland waar dat(uit kostenoverwegingen?) überhaupt niet wordt gedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.