Baarmoederhalskanker

BaarmoederhalsBaarmoederhalskanker is op wereldschaal de tweede meest voorkomende kanker bij vrouwen onder de 45 en is de derde belangrijkste doodsoorzaak bij vrouwen, na borst- en longkanker.

Elke twee minuten sterft er ergens in de wereld een vrouw aan baarmoederhalskanker. In België overlijdt er nog altijd één vrouw per dag aan deze ziekte, ondanks het belangrijke effect van de opsporingsprogramma’s. Gelukkig zijn er door de preventie, de diagnose en de behandeling van baarmoederhalskanker belangrijke vorderingen geboekt, zoals het ontwikkelen en op de markt brengen van een vaccin tegen baarmoederhalskanker.

Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door het humane papillomavirus (HPV), een sterk verspreid virus. Er bestaan een honderdtal types van dit virus, waarvan het merendeel een laag risico heeft. De meeste gevallen van baarmoederhalskanker worden veroorzaakt door twee types, het HPV16 en het HPV18. Beide types zijn goed voor ongeveer 70% van het totale aantal gevallen van baarmoederhalskanker.

Het HPV-virus is heel sterk verspreid en wordt heel gemakkelijk overgedragen. Dat gebeurt tijdens het vrijen of in bepaalde gevallen zelfs door intiem huidcontact in de genitale streek. Elke vrouw die seksueel actief is, loopt dus het risico om besmet te raken. Het gebruik van een condoom helpt het risico op infectie beperken, maar het geeft toch geen absolute bescherming.

Meer informatie op VacciWeb.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.