Antirookmiddel Champix populair in de VS

ChampixChampix, een middel om te stoppen met roken, is in de Verenigde Staten uitermate populair en de verkoopcijfers breken nu al records. Volgens geneesmiddelenfabrikant Pfizer, wordt het antirookmiddel Champix een groter succes dan Viagra.

Door Champix verdwijnt de behoefte om te roken. Ook blijft het aangename ‘nicotinegevoel’ weg wanneer een roker toch een sigaret opsteekt. Daardoor is het voor verstokte tabaksliefhebbers een stuk makkelijker om te stoppen.

Het middel dat geen nicotine bevat maar de werking van de verslavende stof blokkeert, is overigens niet geheel onomstreden. Een belangrijke bijwerking is namelijk dat champix bij meer dan tien procent van de gebruikers de nachtrust verstoort en vreemde of beangstigende dromen veroorzaakt.

In Nederland is het antirookmiddel verkrijgbaar op recept van de huisarts. Een kuur duurt twaalf weken en kost ongeveer twintig euro per week. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Groot-Brittannië en Zweden wordt champix in Nederland (nog) niet vergoed.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.