Vergoeding Lucentis (medicijn tegen blindheid)

LucentisMensen die lijden aan maculadegeneratie en zijn verzekerd bij zorgverzekeraar Agis krijgen een behandeling met het dure medicijn Lucentis vergoed. Zij moeten zich dan laten behandelen in privékliniek Zonnestraal in Hilversum.

De verzekeraar en de privékliniek hebben daarover overeenstemming bereikt, zo meldde het tv-programma NOVA zaterdagavond 25 augustus. De kliniek is ook met andere verzekeraars in gesprek over vergoeding van dit middel, aldus directeur Peter de Koning.

Andere ziekenhuizen vergoeden Lucentis eveneens. Zij kunnen aanspraak maken op de beleidsregel dure geneesmiddelen, die het middel voor 80 procent vergoedt. Toch vinden ziekenhuizen Lucentis doorgaans te duur.

Eerder deze maand stapte een aantal patiënten met de aandoening naar het Medisch Tuchtcollege om behandeling met Lucentis af te dwingen. Zij hebben het oorspronkelijk voor darmziekten ontwikkelde medicijn Avastin gekregen. Volgens hun advocate is uit onderzoek gebleken dat het aanzienlijk duurdere Lucentis effectiever is.

Jaarlijks worden 7000 tot 10.000 mensen behandeld aan maculadegeneratie.
[ANP]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.