“Overgewicht kinderen komt door werkende vrouwen”

Het aantal gevallen van kinderen met overgewicht is de afgelopen jaren spectaculair gestegen. Een Brits onderzoek heeft nu een statistisch verband gelegd met de stijging van het aantal werkende vrouwen, aldus e-Gezondheid.be.

Wereldwijd is vooral bij kinderen is de toename van obesitas zorgwekkend. In minder dan tien jaar is het aantal gevallen van obesitas in de leeftijdscategorie 15 tot 24 bijna verdubbeld. Als jonge kinderen last krijgen van overgewicht, dan blijft dat meestal ook zo in de puberteit, en zelfs zijn leven lang.

Volgens de onderzoekers is er een rechtstreeks evenredige stijging vast te stellen met het gaan werken van vrouwen. Tegenwoordig gaat het merendeel van vrouwen die een of twee kinderen hebben buitenshuis werken. De Britse onderzoekers beroepen zich voor hun stelling op gegevens uit Groot-Brittannië:
– In 1984 had 27% van de vrouwen die kinderen hadden onder de 5 jaar een baan.
– In 2004 hadden 59% van de getrouwde of samenwonende vrouwen en 34% van de alleenstaande vrouwen een baan.
Het aantal mannen dat werkte bleef in die periode min of meer stabiel.

De onderzoekers hebben daarna geprobeerd om te bewijzen dat het beroepsleven
van de vrouwen, volledig of gedeeltelijk, aan de basis ligt van de toename van obesitas bij kinderen.

Het onderzoek werd verricht tussen 2000 en 2002. Van alle deelnemende kinderen waren de gegevens over lengte en gewicht bekend op de leeftijd van 9 maanden en van 3 jaar. Er werd ook gepeild naar de beroepsactiviteit van de ouders, de vaders zowel als de moeders, naar het aantal jaren dat ze al werkten en naar het aantal uren per week.

Alle factoren waarvan de onderzoekers vermoedden dat ze een rol konden spelen werden genoteerd en geanalyseerd (sociale status, beroep, etnische afkomst, burgerlijke staat, aantal kinderen, gewicht van de moeder, al dan niet roker, borst- of flessenvoeding, leeftijd waarop het kind op een gevarieerdere voeding overschakelde, aantal uren voor de televisie, regelmatigheid van de maaltijden, eetgewoonten, enz.).

Uiteindelijk bleek toch de verhouding tussen het beroepsleven van de moeders en het overgewicht van de kinderen het sterkst. Concreet was het aantal uren dat de moeder werkt doorslaggevend. Hoe meer uren de moeder per week werkt, hoe groter de kans op overgewicht bij het kind. Het is zeker niet de bedoeling om vrouwen weer aan te zetten om thuis te blijven. Maar misschien kan het onderzoek een stimulans zijn om het beroepsleven anders te organiseren, en vooral ook om de taakverdeling binnen het gezin te herbekijken… Het doel: over meer tijd beschikken om kinderen te helpen gezonder te eten en genoeg aan lichaamsbeweging te doen.

Interessant resultaat van het onderzoek, maar een beetje simpele conclusie om de schuld bij de moeders te leggen. De onderzoekers gaan voorbij aan veranderingen in eetpatroon en voeding en aan de verandering in leefpatroon. Kinderen zijn veel minder gaan bewegen, ze zitten veel meer achter een pc dan dat ze rondrennen in een speeltuin. Daarnaast bevatten veel voedingsproducten veel meer suiker dan vroeger.

2 antwoorden op ““Overgewicht kinderen komt door werkende vrouwen””

  1. Het onderzoek legt de schuld volgens mij helemaal niet bij de moeder, maar het concludeert iets. Overheidshalve en van de maatschappij moeten wij moeders maar zoveel mogelijk aan het werk, want als “thuisblijfmoeder” ben je volgens je omgeving tegenwoordig niet helemaal goed bij je hoofd. OVerigens heb ik niets tegen werken, maar wel met mate. Probeer, als je om 17.00 uur klaar bent met werken en je kinderen bij de oppas hebt opgehaald, nog maar eens een gezonde maaltijd in elkaar te flansen, terwijl ze om een uur of 19.00 uur naar bed moeten. Dan is de magnetronmaaltijd (over verandering van eetpatroon gesproken) wel heel erg makkelijk! Ik zeg niet dat het goed is, maar moeders moeten keuzes maken!

  2. Wat te denken van de euro die er niet bepaald voor zorgt dat er nog volwaardige voeding gekocht kan worden? En bv hormonen in vlees? En De pilgebruikende vrouw die haar plas in het riool loost..dat komt alles terug in het drinkwater, daarnaast nog de lightproducten waar in Amerika nadat men dit massaal ging gebruiken men ook heel erg dik werd, ipv dunner zoals beloofd door de antisuiker industrie, zoetstof dus wat nu al overal inzit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.