Kwart Vlaamse kinderen eten in het weekend voor de tv

De eetgewoonten in veel gezinnen in Vlaanderen zijn niet goed. Twintig procent van de ouders heeft helemaal geen aandacht voor gezonde voeding. Een kwart van de kinderen eet in het weekend de avondmaaltijd voor de tv. Daarnaast maken de ze veel te weinig tijd voor een stevig ontbijt. Dit blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau Ipsos, aldus HetVolk.be.

Het onderzoeksbureau onderzocht in opdracht van maandblad Goed Gevoel de eetgewoontes in Vlaamse gezinnen. 997 ouders van kinderen tussen 3 en 17 jaar en 538 kinderen tussen 10 en 17 jaar werden ondervraagd.

Eerste vaststelling: het kan veel beter met onze eetgewoontes. Een vrij grote meerderheid van de ouders (67 procent) is wel in min of meerdere mate bezig met gezonde voeding, maar twinig procent van de ouders besteedt er helemaal geen aandacht aan. Bijna veertig procent van de ouders vinden het zelfs niet ongezond om systematisch een maaltijd over te slaan.

Koken
Er wordt in de gezinnen wel veel gekookt, maar het eten is geen vast gezamelijk gezinsmoment meer. In 89 procent van de gezinnen wordt vijf keer per week gekookt, maar bij het nuttigen van de maaltijd eet een derde van de ouders gedurende de week zelden of nooit samen met de kinderen. In het weekend gebeurt dat wel vaker.

Televisie
Gezelschap tijdens het eten komt steeds vaker van de televisie. In bijna de helft van de gezinnen staat de tv soms tot altijd aan tijdens het avondmaal. In één gezin op de tien kijken de ouders en de kinderen meestal of altijd tv tijdens het eten. In het weekend stijgt dat aantal tot bijna één op de vier.

Ontbijt
Ook het ontbijt kan veel beter. De helft van de ouders ontbijt niet elke dag. Een kwart doet het zelfs ‘zelden of nooit’. Kinderen scoren beter met een dagelijks ontbijt voor driekwart van de kleinsten, maar dat cijfer neemt snel af naarmate kinderen ouder worden. Als er al wordt ontbeten, dan wordt daar nauwelijks tijd voor uitgetrokken. Het gemiddelde ontbijt duurt dertien minuten en liefst een derde van de gezinnen spendeert er amper tien minuten aan.

Over gezonde voeding bestaan veel misverstanden. Zo rekenen nogal wat ouders fruit in blik en ontbijtkoeken tot de gezonde voedingswaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.