Kinderen hebben moeite met afvallen door gestresste ouders

Kinderen met overgewicht hebben moeite met afvallen als de ouders veel stress hebben of als ze gepest worden door leeftijdsgenootjes. Dit blijkt uit een onderzoek onder een groep kinderen met overgewicht, aldus Psychologie.net. De resultaten van het onderzoek zijn geplubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Obesity.

Stress bij ouders heeft namelijk een invloed op kenmerken van depressiviteit bij kinderen, net zoals dat geldt voor pesten. Dat blijkt uit een onderzoek onder bijna 100 kinderen met fors overgewicht.

De kinderen van wie de ouders te maken hebben met veel stress of depressieve klachten vertonen meer depressieve symptomen. Datzelfde geldt voor gepeste kinderen. Bekend is dat ouders een belangrijk steentje bijdragen als het gaat om het maken van gezonde keuzes, als het gaat om voeding en tussendoortjes. Echter, depressieve of gestresste ouders missen soms de energie om hun kind hierbij ondersteuning te bieden. Zo plannen ze weinig activiteiten met hun kinderen, waarbij ze lichamelijk actief zijn.

Volgens de onderzoekers helpt hun onderzoek erbij om de factoren te kennen die invloed hebben op (over)gewicht van kinderen. Daardoor wordt duidelijk wat een behandeling al dan niet effectief maakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.