“Prikalarm” voor diabetespatienten via de tv

SpuitInwoners van Den Haag met diabetes kunnen zich binnenkort via hun tv laten waarschuwen dat het tijd is om bloed te prikken, of insuline te spuiten. Zorgorganisatie Meavita legt op dit moment de laatste hand aan een ingenieus systeem waarmee de diabetespatienten via de tv hun gezondheidstoestand kunnen bijhouden.

De patiënten moeten tenminste vier keer per dag bloedprikken en kunnen de resultaten met de afstandbediening van hun tv in een programma invoeren. Wanneer het suikergehalte alarmerend is, of wanneer de patiënt vergeet te prikken, geeft de televisie een alarm af. De televisiedienst is bedacht om kosten te besparen. Nu nog laten patiënten te vaak een dokter komen, terwijl dat helemaal niet nodig is. De gegevens die de Meavita-patiënten invoeren worden bekeken door artsen en diëtisten. Zij kunnen op afstand advies geven en hoeven alleen in te grijpen wanneer daar reden toe is. Meavita schat in dat de ’telebegeleiding’ de zorg een besparing oplevert van 2000 euro per diabeet per jaar.

Het invoeren van het glucosegehalte is nu al mogelijk bij Meavita. Daar betalen de aangesloten patiënten een kleine tien euro voor. Zij krijgen dan een televisiekastje en een webcam in huis, waarmee ze met hun doktoren maar ook met medepatiënten kunnen praten. Op het tv-kanaal kunnen ook spelletjes worden gedaan, of documentaires worden bekeken. Voor het systeem is een adsl-verbinding nodig. Dat moeten de patiënten zelf betalen.

Niet alleen diabetici hebben baat bij de ’telebegeleiding’. Ook eenzame mensen kunnen zich aanmelden. Via de webcam kunnen ze met therapeuten en alle Meavita-abonnees in contact komen. Met het insuline-alarm wordt hoogst waarschijnlijk volgend jaar gestart. Mocht het systeem in de Haagse regio succesvol blijken, dan wil Meavita het over heel Nederland verspreiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.