Ouders onderschatten risico’s zonnebrand

Kind op strandVeertig procent van de ouders weten niet dat de kans op huidkanker groter wordt naarmate hun kinderen in hun jeugd vaker verbranden. Een derde van de ouders smeert zijn kinderen bijna nooit in met zonnebrandcreme als ze naar buiten gaan. Dit blijkt uit het recent verschenen onderzoek “Ouders en Kinderen in de zon” dat is uitgevoerd onder 672 ouders en kinderen in opdracht van KWF Kankerbestrijding, in samenwerking met de Universiteit van Maastricht.

Ouders zeggen het wel belangrijk te vinden om hun kinderen goed tegen de zon te beschermen. En een ruime meerderheid van de ouders vindt ook dat zij hun kind goed beschermen tegen de zon. Uit het onderzoek blijkt echter dat zij vooral insmeren op het strand of bij het zwembad en minder vaak tijdens het ‘gewone’ buitenspelen. Het opzoeken van de schaduw op het heetst van de dag en het aantrekken van een T-shirt of het opzetten van een petje zijn ook geen populaire maatregelen.

Een meerderheid van de ouders geeft wel aan een factor 20 of hoger te gebruiken voor hun kind. Moeders beschermen daarbij in het algemeen zichzelf en hun kind beter tegen de zon dan vaders. Tot slot weet een kleine meerderheid van de ondervraagden niet dat kinderen met veel moedervlekken een groter risico hebben op het krijgen van huidkanker.

Het aantal mensen met huidkanker neemt schrikbarend toe: van 20.800 nieuwe gevallen in Nederland in 2000 tot naar schatting 36.800 in 2015. Dit is een stijging van zo’n 75%. Deze toename is voornamelijk toe te schrijven aan het zongedrag van mensen en de toegenomen populariteit van zonvakanties in de afgelopen decennia.

Zie ook:
Tips om veilig te zonnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.