Buikomtrek belangrijker dan BMI

Buik metenIn tegenstelling tot het geldende idee is fitheid (vaak) belangrijker dan slank zijn. Zo hebben fitte mannen mét overgewicht minder kans op diabeter of hart- en vaatziekten. Het geheim? De buikomtrek. Dit blijkt uit een studie aan het Hopital Laval Research Centre in Québec, zo meldt het Britse persagentschap Reuters.

Het onderzoek werd uitgevoerd bij 169 gezonde mannen. Hun fitheid en de hoeveelheid vet in hun buik werd gemeten. Er bleek een zeer duidelijk omgekeerd verband tussen de twee te bestaan.

Volgens Jean-Pierre Despres is buikomtrek veel belangrijker dan BMI. Dokters moeten minder aandacht besteden aan de BMI en meer aan de buikomtrek. Mannen met een normaal gewicht, maar met een dikke buik zijn wandelende tijdbommen.

Despres waarschuwt ook nog dat mensen die sporten wellicht niet meteen hun gewicht en BMI gaan zien dalen. “Laat de moed niet zakken door de weegschaal, maar meet liever je buikomtrek. Dat is een veel betere indicator.” De studie werd maandag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Archives of internal medicine.

2 antwoorden op “Buikomtrek belangrijker dan BMI”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.