Multiple sclerose medicijn mogelijk ontdekt

Personen die lijden aan multiple sclerose kunnen binnenkort mogelijk genezen van de ziekte. TNO en Amerikaanse onderzoekers melden dat ze mogelijk een geneesmiddel hebben gevonden tegen de ziekte MS die het centrale zenuwstelsel aantast.

Bij muizen waar het middel aan is toegediend namen de verschijnselen van MS vrijwel direct af. Aan het nieuwe geneesmiddel ligt de ontdekking door TNO van het eiwit alfa B-crystalline, tien jaar geleden, ten grondslag. Dit eiwit komt van nature voor in de ogen, spieren en hersenen van mensen.

Bij een goede werking hoopt het eiwit zich op in de hersenen en biedt het bescherming. Dit kan de ontsteking in de hersenen die MS veroorzaakt, tegengaan. Het afweersysteem bij MS-patiënten blijkt de beschermende werking van het eiwit te blokkeren. Door het eiwit met een injectiespuit in de bloedbaan te brengen, kan deze blokkade mogelijk worden opgeheven.

Verwacht wordt dat het nog anderhalf jaar duurt voordat het medicijn op mensen kan worden getest. Eerst moeten de verplichte dierproeven gedaan worden. TNO schat dat vijftienduizend mensen in Nederland aan MS lijden. De verschijnselen variëren van problemen met zien of spreken tot coördinatiestoornissen, gevoelloosheid, incontinentie en verlamming.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.