Boek “ADHD-medicatie: medische megablunder”

ADHD-medicatie: medische megablunderHet nieuwe boek ‘ADHD-medicatie: medische megablunder’ is nu ook in Nederland verkrijgbaar. Dit is het eerste boek dat eens niet handelt over alle mythen rondom ADHD, maar dat het werkingsmechanisme van de gebruikte medicatie errond aantoont en uitlegt.

De actieve stof in Ritalin en Concerta, is een cocaïneproduct waarvan de amfetaminewerking psychotisch maakt. Het chronisch dwangmatig psychotisch maken heeft in veel gevallen tot gevolg dat corrigerend met antipsychotica (neuroleptica) moet behandeld worden of dat zelfs psychiatrisch moet opgenomen worden. De internationale literatuur vermeldt dat het werkingsmechanisme van die medicatie onbekend is, net zoals ook de werking van de Prozac-stof Strattera bij ADHD niet gekend zou zijn.

Dit boek legt uit waarom het werkingsmechanisme voor patiëntjes, ouders en schooldirecties beter onbekend blijft en toont aan dat het chronisch gebruik van stimulantia ook een prijs heeft. Over die medicatie weten dokters alleen maar dat ze er niets over weten, vandaar dat men deze geneeskunde dan ook evidence based medicine is gaan noemen.

In Belgie heeft dit boek reeds veel stof doen opwaaien en ook in Nederland begint de discussie op gang te komen. Dit boek zal zorgen voor heftige discussies over het gebruik van medicatie tegen ADHD vooral nu FDA in februari zeer zwaar heeft gewaarschuwd voor psychotische nevenwerkingen en mogelijke sterfgevallen ermee.

De auteur, Fernand Haesbrouck, is een Belgisch apotheker in psychiatrische ziekenhuizen en raakte gealarmeerd doordat in de laatste vier jaren de psychiatrische ziekenhuizen te maken kregen met een verzesvoudiging van de opnamen van verslaafde en karaktergestoorde methylfenidaatpatienten. Methylfenidaat is de werkzame stof in Ritalin en Concerta. Die verslaving en de karakterstoornissen waren alleen te wijten aan het chronisch gebruik van methylfenidaat, terwijl men de bevolking liever voorhoudt dat de aandoening voor dat soort ongemakken verantwoordelijk zou zijn. Vandaar dan ook ook de ernstige waarschuwing van FDA begin dit jaar.
[Persbericht Apotheker Fernand Haesbrouck]

5 antwoorden op “Boek “ADHD-medicatie: medische megablunder””

 1. Aanvulling, interessant artikel op Psy.nl:
  ‘Artsen moeten kinderen met adhd geen Ritalin en Concerta voorschrijven’, zegt de Belgische apotheker Fernand Haesbrouck van het Psychiatrisch Centrum St. Amandus in Beernem. Hij voert een kruistocht tegen adhd-medicijnen.

  Wat is de megablunder?
  ‘Per jaar krijgen duizenden adhd-kinderen Ritalin en Concerta voorgeschreven. De actieve stof hiervan is methylfenidaat, dat scheikundig gezien een amfetamineachtig product is. Bij langdurig gebruik kan het kinderen psychotisch maken. Veel kinderen die tenminste anderhalf jaar Ritalin gebruiken, slikken daarnaast ook antipsychotica. Medici denken dat hun psychotische klachten een symptoom zijn van de aandoening adhd. Onzin, ze zijn een bijwerking van de medicijnen.’

  Lees verder bij Psy

 2. Het zou fijn zijn mochten alle “experten” hier weten dat het medicijn niet Ritalin maar Rilatine heet …
  Tot daar de credibiliteit van het internet ?

 3. Niet denken dat je altijd alles beter weet..
  Rilatine is de nederlande naam, en ritalin de buitenlandse!

 4. Ben blij dat er eindelijk een boek over is geschreven. Ik heb altijd mijn twijfels gehad over dit medicijn. Als je je gezonde verstand laat spreken dan weet je dat dit gewoon niet klopt. De farmaceutische industrie heeft naar mijn smaak veel te veel macht. Ongelofelijk dat we er met z’n allen intrappen. Zelfs de zogenaamde ‘experts’ kunnen we niet meer vertouwen. Er is van alles wat stinkt naar huichelaarij. Schande!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.