Afslankpil met rimonabant niet beter dan dieet

Acomplia - RimonabantDe nieuwe afslankpil Acomplia rimonabant, die binnenkort misschien op de Nederlandse markt verschijnt, werkt niet beter dan een dieet en begeleiding. Ook van andere afslankmiddelen zijn vooralsnog geen wonderen te verwachten.

Dat zei bioloog en farmaceut Renger Witkamp vandaag bij de aanvaarding van het hoogleraarschap Voeding en farmacologie aan de Wageningen Universiteit. Witkamp gaat zich in het bijzonder bezighouden met onderzoek naar manieren om overgewicht aan te pakken en de relatie tussen voeding en medicijnen.

Volgens de nieuwe hoogleraar werkt rimonabant maar bij ruim de helft van de gebruikers. Die verliezen 5 tot 10 procent van hun lichaamsgewicht, een resultaat dat met een dieet ook makkelijk haalbaar is. De farmaceutische industrie is er nog niet in geslaagd een echte doorbraak op dit gebied te bereiken, concludeert Witkamp.

Witkamp vindt dat in Nederland toch al te veel medicijnen worden gebruikt voor chronische aandoeningen, die met een betere leefstijl te voorkomen waren geweest. Maagzuur- en cholesterolremmers staan net als medicijnen tegen diabetes type II in de top van meest gebruikte geneesmiddelen. Tijdig ingrijpen in de leefstijl is echter net zo effectief, aldus de hoogleraar.

Witkamp bepleit veel meer aandacht voor het belang van gezonde voeding op jonge leeftijd. Hij erkent dat het moeilijk is mensen te motiveren voor gezondheidswinst waar ze pas tientallen jaren later iets van merken.
[ANP]

2 antwoorden op “Afslankpil met rimonabant niet beter dan dieet”

  1. Ik heb dit z\.g. wondermiddel 4 maanden gebruikt zonder enig gewichtsverlies; wel veel geld verloren: even waardeloos als de meeste afdslankprodukten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.