Dwangmatige sporters vallen niet op

Op veel sportscholen loopt er wel één rond: de vaak magere sporter die altijd maar doorgaat. Zij sporten niet voor hun plezier, maar omdat ze moéten. Dwangmatig sporten wordt ook wel anorexia athletica genoemd.

In de regio IJsselland loopt sinds een paar jaar een voorlichtingsproject voor sportscholen. Hier leren instructeurs waar de grens ligt tussen ‘gewoon’ fanatiek sporten en dwangmatig sporten. Dit project is gestart naar aanleiding van een onderzoek door preventiemedewerkster eetstoornissen bij de RIAGG in IJsselland Bianca van Engelen. Uit gesprekken met twaalf eigenaren van fitnesscentra, bleek dat 25 procent van de mannen en 70 procent van de vrouwen naar de sportschool gaat om af te vallen. Er is nog geen landelijk voorlichtingsprogramma voor mensen die hierin overdrijven.

Fitnessinstructeur Claudia Moreira Aires vermoedt dat dwangmatig sporten vaker voorkomt bij grote sportscholen, waar minder persoonlijk contact is. Het valt dan minder op als iemand overmatig sport. “Je kunt je vermoedens over dwangmatig sporten nooit hardmaken en je kunt het ook gewoon mis hebben. Ik denk dat de meeste instructeurs er daarom niet over beginnen. Ook loop je het risico je klanten kwijt te raken.”
[DePers/GezondheidsNet]

Eén antwoord op “Dwangmatige sporters vallen niet op”

  1. Nooit van gehoord, maar nu ik dit zo lees schiet me een gedachte naar binnen.Hier in de buurt kom ik iemand tegen die altijd loopt te “wandelen”. Dan met de hond, dan met de kinderwagen,dan weer een krantenwijk.”s avonds doet diegene veel sporten, en het is echt een zeer mager persoon.
    Nu kan ik het een beetje verklaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.